Dopady brexitu: Skotsko i Severní Irsko mluví o vlastním referendu

Památky referenda - nevyužité letáky se s blížícím se večerem hromadí tam, kde je lidé odhodili

Památky referenda - nevyužité letáky se s blížícím se večerem hromadí tam, kde je lidé odhodili Zdroj: Stepan Bruner, E15

Skotové mají právo na nové referendum o nezávislosti na Británii, neboť jsou proti své vůli nuceni opustit Evropskou unii. Listu The Telegraph to dnes řekl bývalý lídr skotských nacionalistů Alex Salmond. Podle první ministryně Skotska Nicoly Sturgeonové dali Skotové ve čtvrtečním referendu jasně najevo, že chtějí zůstat v EU. Británie však podle průběžných výsledků a odhadů britských televizí zvolila odchod.

„Z tohoto hlasování jasně vyplývá, že obyvatelé Skotska vidí svou budoucnost jako součást Evropské unie,“ uvedla v prohlášení po sečtení všech skotských obvodů Sturgeonová. Ve Skotsku se pro setrvání Británie v EU vyslovilo téměř 1,7 milionu voličů, zatímco proti byl milion. K urnám však přišlo pouze 67,2 procenta, což je téměř pět procentních bodů méně než byl celobritský průměr.

Někteří skotští nacionalisté včetně bývalého prvního ministra Salmonda začali ihned mluvit o dalším hlasování o nezávislosti na Británii, které by Skotům umožnilo znovu přistoupit k EU. Salmond však připomněl, že harmonogram vystoupení Británie záleží na dalších krocích premiéra Davida Camerona a na průběhu vyjednávání o budoucích vztazích unie a Británie. Teprve podle toho bude možné říci, zda a kdy Skotové skutečně referendum vypíší, řekl Salmond.

Právě on dovedl Skotsko jako první ministr k minulému separatistickému plebiscitu. V tom však před dvěma lety převážili zastánci setrvání ve svazku s Británií rozdílem více než deseti procentních bodů.

Sinn Féin: Chceme referendum o připojení k Irsku

Obdobné myšlenky ovládly také Severní Irsko. Odchod Británie z EU by měl vyústit v referendum o sjednocení Severního Irska s Irskou republikou. Dnes to podle agentury Reuters řekl druhý nejvýše postavený severoirský politik Martin McGuinness ze separatistické strany Sinn Féin. Podle něj mají Severní Irové právo vypsat referendum. Zatímco obyvatelé této části Británie hlasovali pro setrvání v unii, celkově zvítězili stoupenci vystoupení z EU.

„Britská vláda teď nemá žádný demokratický mandát, aby reprezentovala názory Severu v jakýchkoli budoucích jednáních s Evropskou unií,“ prohlásil McGuinness v reakci na výsledky hlasování. V něm se téměř 56 procent obyvatel Severního Irska vyslovilo pro zachování dosavadního svazku s EU. Stejně jako ve Skotsku, které rovněž hlasovalo proevropsky, byla i v Severním Irsku nižší poměrná účast než v Anglii a Walesu, kde lidé volili odchod z EU.

Podle McGuinnesse, který je zástupcem první ministryně Severního Irska reprezentující probritskou unionistickou stranu, má Belfast právo na vypsání referenda o budoucnosti severní části irského ostrova. „Tento výsledek dramaticky změnil politickou mapu zde na severu Irska a my zvýšíme úsilí v naší věci, abychom vyvolali hlasování o hranici,“ řekl již před ním další člen vedení Sinn Féin Declan Kearney.

O novém referendu za nezávislost Skotska mluvili po zveřejnění výsledků celobritského hlasování rovněž zástupci skotských nacionalistů.

Zahraniční reakce: Wilders a Le Penová volají po odchodu z EU
Po referendu volá také vůdce nizozemské protiimigrační pravice Geert Wilders. Politik známý dlouhodobě negativním postojem k Bruselu tak učinil v reakci na výsledky britského hlasování.
„Chceme rozhodovat o své vlastní zemi, o svých penězích, o svých hranicích a o naší vlastní imigrační politice,“ uvedl v prohlášení Wilders. Jeho krajně pravicová Strana pro svobodu (PVV) má v dolní komoře nizozemského parlamentu 12 poslanců z celkových 150. Zástupci silnějších formací mají k unii podstatně vstřícnější vztah.
Wilders v současnosti čeká na soudní proces, neboť byl obviněn z podněcování k nenávisti v souvislosti se svými výroky vůči marockým přistěhovalcům.
Francie a další země Evropské unie by měly vypsat referenda o odchodu z unie. Uvedla to dnes šéfka francouzské krajní pravice Marine Le Penová v reakci na výsledky britského hlasování, v němž zvítězili zastánci brexitu, tedy britského vystoupení z EU.
„Vítězství svobody! Jak už léta žádám, mělo by se uspořádat stejné referendum ve Francii a v dalších zemích EU,“ napsala předsedkyně parlamentní Národní fronty (FN) na svém twitterovém účtu.

——-