Draghi zhatil naděje, řešení krize se nekoná

Mario Draghi

Mario Draghi Zdroj: E15

Prezident Evropské centrální banky Mario Draghi vyvolal příliš velká očekávání, když nedávno řekl, že pro záchranu eura udělá cokoli a že to bude stačit. Trhy proto s napětím čekaly, co že přelomového se na včerejší konferenci ECB stane a jak banka „vyřeší krizi“. Nestalo se nic.

Draghi vágně přislíbil, že centrální banka připraví mechanismus, aby mohla přímo vykupovat dluhopisy postižených zemí, a tím snížit jejich úroky. „ECB vstoupí na trh a bude pokračovat v nestandardních operacích, jejich rozsah upřesní nejbližší týdny. Zajistíme nápravu transmisních mechanismů měnové politiky,“ uvedl, „ECB pracuje na mechanismu, který jí umožní přímo intervenovat na otevřeném trhu.“ Dodal, že růst eurozóny zůstává nadále slabý a úroky některých státních dluhopisů příliš vysoké, což ale v žádném případě nezničí euro.

Euro reagovalo na kroky centrální banky jako na houpačce. V prvotní euforii posílilo k dolaru až nad úroveň 1,24 dolaru za euro a poté spadlo opět pod 1,22 dolaru za euro. Akciové trhy v reakci na Draghiho slova klesly, například madridský index ztrácel pět procent.

Analytici to zhodnotili tak, že Draghi nepřednesl žádný „odvážný plán“. „Každý olympijský atlet ví, že je velmi riskantní slibovat vítězství ještě předtím, než závod začal,“ komentoval situaci Businessweek.

Plánům ECB na záchranu eura totiž dále chybějí jasné obrysy. Podobu pomoci společné měně prý bude centrální banka ladit v průběhu dalších týdnů. Draghi nicméně nevytyčil žádné limity nákupu vládních dluhopisů ohrožených zemí. Naznačil pouze, že se ECB bude orientovat na výkupy obligací s kratší dobou do konce splatnosti.

Problém je, že proti vykupování španělských a italských dluhopisů na sekundárních trzích se dlouhodobě staví německá Bundesbank. Draghi neurčitě uvedl, že jeho závazek zachovat společnou evropskou měnu byl členy eurozóny podpořen jednohlasně, uznal ale, že Německo výkupy nechce.

Šéf Bundesbank uvedl, že ECB nesmí překročit své pravomoce, jimiž je hlavně hlídání inflace. Draghi zdůraznil, že plán na vykupování dluhopisů nebude v rozporu s právním rámcem ECB.

Draghi jednoznačně odmítl možnost přidělit záchrannému fondu ESM bankovní licenci, díky které by mohl maximálně využít neomezenou likviditu Evropské centrální banky a vykupovat dluhopisy ohrožených zemí a tlačit jejich výnosy dolů bez zásahu ECB na trzích.

Včerejší vývoj kurzu eura k dolaruVčerejší vývoj kurzu eura k dolaru | reuters

Podle Draghiho takový krok není možný kvůli modelu ECB a ESM. Podle pozorovatelů by se však situace mohla změnit, pokud se pozměnila architektura záchranného fondu ESM.