Duda a Štěch: Riziko migrační trasy přes Rusko či Finsko existuje

Migranti na řecko-makedonské hranici

Migranti na řecko-makedonské hranici Zdroj: ctk/ap

Riziko vzniku migrační cesty přes Rusko, Finsko, Pobaltí či Ukrajinu do západní Evropy existuje, shodli se při slavnostním obědě na Pražském hradě polský prezident Andrzej Duda a šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD). Řešením je podle nich urovnat situaci v zemích, odkud lidé utíkají, a nedávat jim planou naději, že v Evropě získají domov. ČTK to po skončení oběda řekl Štěch.

Slavnostního oběda pořádaného na počest první návštěvy Dudy ve funkci prezidenta v Česku se zúčastnily podle Štěcha desítky hostů. Byli mezi nimi ústavní činitelé, představitelé příhraničních regionů a některých měst i polské komunity žijící v českém pohraničí.

Štěch s Dudou mluvil o nebezpečí vytvoření migrační cesty přes Rusko, Finsko, Pobaltí či Ukrajinu. Shodli se, že toto riziko existuje a shodli se i na možných řešeních. Ta by měla spočívat v urovnání situace v zemích, odkud lidé utíkají. Zároveň by uprchlíci podle něj neměli dostávat naději na nový domov v Evropě. „To reálné není, veřejnost až na malé výjimky není přístupná k tomu, aby se tady větší množství uprchlíků usídlilo,“ poznamenal Štěch.

O nebezpečí vzniku nové migrační trasy dnes v rozhovoru s Hospodářskými novinami mluvil i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Rusové jsou podle něj velice činorodí v přepravě uprchlíků různými cestami do Evropy. „Je doloženo, jak nám naši slovanští bratři pomáhají v tom, aby nás zásobovali co největším množstvím uprchlíků,“ prohlásil Zaorálek.

Štěch: Uprchlíci si vybírají

Štěch ČTK také řekl, že ho Duda informoval o tom, že se Polsko pokoušelo získat v utečeneckých táborech v Turecku či Sýrii migranty, kterými by naplnilo kvóty slíbené za předchozí vlády Evropské unii. „Přihlásilo se 17 lidí, kteří chtěli do Polska. Takže je vidět, že si (uprchlíci) vybírají,“ řekl Štěch.

Hosté na slavnostním obědě podle Štěcha dostali jako předkrm zapečený kozí sýr, hrachovou polévku a jako hlavní chod kachnu se špenátem. Jako dezert se podávala zmrzlina.