Džihádisté-cizinci se ani v boji nevzdávají západních pochutin

Bojovníci Islámského státu oslavují dobytí města Rakka

Bojovníci Islámského státu oslavují dobytí města Rakka Zdroj: ctk/ap

Cizinci mezi bojovníky Islámského státu sice obvykle přijali muslimskou víru, místní kuchyně je ale zjevně nechává chladnými. O přestávkách mezi přestřelkami na bojové linii vedou brambůrky Pringles a nealkoholické pivo, píše deník Financial Times.

Radikální výklad víry, jak jej praktikují bojovníci Islámského státu, proměňuje ekonomiku na územích ovládaných islámskými bojovníky. Přinejmenším stejně významným faktorem je ale apetit zahraničních bojovníků. Zatímco obchody s alkoholem musely zavřít, prodejci fastfoodových potravin, oblečení s armádním stylem a mobilních telefonů prosperují.

„Ekonomiku v oblastech ovládaných IS nyní pohání bojovníci ze zahraničí. Vše ostatní je na nule,“ řekl listu prodejce oblečení Saleh, jehož obchod se nachází ve městě Rakka ve středu Sýrie.

Obchodníci se rychle přizpůsobili

Řada prodejců na převážně venkovském východě Sýrie dosud nikdy neslyšela o značkách jako Red Bull, Snickers nebo Bounty. Když je ale začali bojovníci z Evropy a Perského zálivu vyžadovat, rychle se přizpůsobili.

„Tyhle pochutiny jsme buď neznali, nebo to pro nás byl nedosažitelný luxus. Ale když je bojovníci vyžadovali, na nic jsem se neptal. Běžel jsem ke svému dodavateli a objednal je,“ líčí prodejce z města Dajr az-Zaur. „Pringles a Snickers? Chlapci z IS je nakupují po krabicích, aby se mohli podělit na frontě.“

Red Bull lze v Rakka pořídit za 1,5 dolarů, balíček Pringles se v Dajr az-Zaur prodává za 5,5 dolarů. Průměrný denní příjem obyvatel Sýrie přitom dosahuje tří dolarů.

V oblastech ovládaných IS je ovšem západní zboží obecně dražší než jinde v Sýrii. Chipsy a nealkoholické pivo totiž obchodníci nakupují ve vládou kontrolovaných oblastech a k ceně přirážejí okolo deseti procent, aby pokryli náklady na úplatky na armádních kontrolních stanovištích. Čokoláda a energetické nápoje se obvykle dovážejí z Turecka.

Na ceně nezáleží

Podle místních ale bojovníci IS na ceny příliš nehledí. Jejich základní plat prý dosahuje 215 dolarů za měsíc, od svých velitelů navíc dostávají příspěvky na stravu, podíl na válečné kořisti a časté mimořádné bonusy.

Kromě potravin na východě Sýrii bují obchod s mobilními telefony. V provinčním Dajr az-Zauru, o který se přetahují povstalci a vládní jednotky, tak lze uprostřed bojů pořídit i nejnovější iPhone 6. „Lidé z IS, zvláště ti ze Zálivu, jsou mobily posedlí,“ vysvětluje místní prodejce.

Obchodníci, jejichž přežití závisí na místních, postupně krachují. Kavárny zavřely kvůli nově zavedenému zákazu kouření, navíc je IS považuje za centra setkávání aktivistů a tedy zdroj možného odporu. Přizpůsobit se musely i restaurace v Rakka. Všechny až na jednu začaly nabízet jídlo s sebou.