ECB nechala základní úrok na rekordním minimu 0,75 procenta

Šéf ECB Mario Draghi

Šéf ECB Mario Draghi Zdroj: reuters

Evropská centrální banka (ECB) dnes podle očekávání ponechala svou základní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu 0,75 procenta. Šéf banky Mario Draghi potvrdil, že ECB je připravena nakupovat dluhopisy těch zemí eurozóny, které požádají o pomoc podmíněnou ozdravným rozpočtovým programem. Dodal, že banka nediskutovala o budoucím snižování úroků.

Draghi rovněž předpověděl, že ekonomická aktivita v eurozóně zůstane ve třetím čtvrtletí slabá a její pozdější oživení bude pomalé. Situace na některých finančních trzích podle něj bude i nadále napjatá a vysoká úroveň nejistoty bude mít stále negativní dopad na důvěru v ekonomiku. Šéf ECB také vyzval vlády, aby pokračovaly v krocích ke snížení rozpočtových a strukturálních nerovnováh a v restrukturalizaci finančního sektoru.

Banka minulý měsíc představila nový program, v jehož rámci je připravena kupovat na sekundárním trhu dluhopisy problémových zemí. Podmínkou nákupu však je, že dotyčná země požádá o pomoc z evropských záchranných fondů a bude souhlasit s podmínkami pomoci. V poslední době se spekuluje o tom, že žádost o pomoc podá Španělsko. Tamní vláda však stále váhá, což udržuje finanční trhy v napětí.

Draghi dnes upozornil, že Španělsko pokročilo ve své snaze o nápravu veřejných financí. Dodal však, že země musí udělat ještě více. „Byl učiněn významný pokrok. Také však zůstávají významné problémy,“ prohlásil šéf ECB. Odmítl se však vyjádřit k tomu, zda by Španělsko mělo požádat o pomoc. „Rozhodnutí o nastartování tohoto procesu je zcela v rukou vlády,“ uvedl.

Španělská vláda minulý týden oznámila úsporný rozpočet na příští rok, jímž by předešla stanovení tvrdých podmínek v případě, že podá žádost o pomoc. Vedle úspor kabinet plánuje v příštích šesti měsících předložit přes 40 návrhů zákonů ekonomických reforem včetně penzijní reformy.

Hrubý domácí produkt eurozóny se ve druhém čtvrtletí snížil o 0,2 procenta. Očekává se, že klesne také ve třetím čtvrtletí, a eurozóna se tak vrátí zpět do recese. Ta je obvykle definována jako minimálně dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.