Ekonomické „líbánky“ Berlína s Pekingem končí, Němci hledají nové trhy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Zatímco se Si Ťin-pching připravuje na první cestu čínského prezidenta do Německa po osmi letech, začínají německé firmy přehodnocovat své aktivity v Číně. Objem vzájemného obchodu zůstává daleko za očekáváním a v budoucnu by mohl dál klesat, píše agentura Reuters.

Když čínský premiér Wen Ťia-pao předloni navštívil Německo, oznámil, že vzájemný obchod v roce 2015 dosáhne 280 miliard dolarů. Toto číslo vzhledem k růstu o 54 procent na 180 miliard dolarů v předchozích dvou letech nevypadalo jako nereálné.

Dva roky poté se ale růst vzájemného obchodu zastavil a jeho objem v eurech začal dokonce klesat. Německé firmy místo Číny investují v severní Africe či Jižní Americe, mimo jiné kvůli růstu čínských mezd a tlaku místních úřadů přesunout zahraniční investice na méně rozvinutý západ Číny.

„Dosud jsme se orientovali na Asii. Nyní se řada firem ptá, zda by se neměli posunout jiným směrem,“ řekl člen správní rady německého průmyslového svazu BDI Stefan Mair. „Firmy, které rozsáhle investovaly v Číně, se na své aktivity začínají dívat kritičtěji,“ dodal.

Němce vyplašil obchodní spor

Německé firmy v čele s automobilkami v Číně investovaly mnohem agresivněji než jejich konkurence z ostatních evropských zemí. Obchod mezi oběma zeměmi překonává součet hodnoty obchodu mezi Čínou a Francií, Velkou Británií a Itálií.

Investory v posledních měsících a letech ale vystrašila řada událostí. Loňský spor Evropské unie a Číny o solární panely přiměl německý průmysl lobbovat u kancléřky Angely Merkelové, aby zabránila další eskalaci konfliktu, který ohrožoval jeho investice. Neklid vyvolávají i spory o ostrovy v Jihočínském moři či strategické partnerství Pekingu s Moskvou.

Navzdory stále vysokým německým investicím v Číně tak experti věří, že ekonomické vazby obou zemí čeká oslabení. Podle šéfa berlínského Mercator Institute on Chinese Studies Sabastiana Heilmanna zavládlo mezi německými podnikateli rozčarování. „Mnoho manažerů bylo nuceno změnit přístup. Namísto sčítání rekordních tržeb jsou náhle nuceni čelit strukturálním změnám a škrtání nákladů,“ řekl. Hospodářské „líbánky“ Pekingu a Berlína jsou u konce, velkým tématem německého průmyslu je nyní diverzifikace, dodal šéf Německé rady pro mezinárodní vztahy Eberhard Sandschneider.