Ekonomika USA ve druhém čtvrtletí zrychlila růst na 2,3 procenta

Dolary (ilustrační foto)

Dolary (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: 401(K) 2012 via Flickr

Ekonomika Spojených států ve druhém čtvrtletí zrychlila tempo růstu na 2,3 procenta po zpřesněném růstu o 0,6 procenta v předešlém kvartálu. V prvním rychlém odhadu to dnes oznámilo americké ministerstvo obchodu. Největší světové ekonomice pomohlo oživení zahraničního obchodu a spotřebitelských výdajů, které kompenzovaly nepříznivý vliv v podobě slabších firemních výdajů. Ukázalo se také, že za poslední tři roky ekonomika rostla pomaleji, než se uvádělo.

Ministerstvo zároveň zpřesnilo údaje o výkonu ekonomiky za první tři měsíce roku. Podle původních údajů HDP vykázal pokles v ročním přepočtu o 0,2 procenta.

Data podle analytiků naznačují, že největší světová ekonomika dál nabírá na síle. Americkou centrální banku (Fed) by to mohlo přesvědčit, aby zvýšila úrokové sazby ze současných rekordních minim ještě v tomto roce. Řada ekonomů se nyní domnívá, že k prvnímu zvýšení sazeb po téměř deseti letech dojde v září, objevují se ale i názory, že Fed počká do konce roku, než usoudí, že k tomuto kroku uzrál čas.

Dnešní údaje mírně zaostaly za odhady analytiků v anketě agentury Reuters, kteří v průměru očekávali růst hrubého domácího produktu o 2,6 procenta. Skladba HDP ale podle ekonomů ukazuje, že ekonomika stojí na stále pevnějších základech.

Graphical visualization of Us GDP Growth RateZdroj: ieconomics.com

„Lepší situace na trhu práce je vedle přínosu, který má pro domácnosti nízká inflace a pokles cen ropy, nezbytná k tomu, aby ekonomika dokázala udržet silný růst,“ řekl podle listu Financial Times ekonom společnosti Markit Chris Wiliamson.

Spotřebitelské výdaje, které tvoří více než dvě třetiny celkové ekonomické aktivity USA, se ve druhém čtvrtletí zvýšily o 2,9 procenta. Američanům díky levnějšímu benzinu na konci loňského a na začátku letošního roku zůstalo v peněženkách více peněz. Část těchto prostředků teď utráceli, k čemuž je povzbuzovala i zlepšující se kondice domácího trhu práce.

Pomohlo bydlení

Výkon ekonomiky pomohl zlepšit i trh s bydlením, dále výdaje státu a místních vlád a vývoz, který se navzdory silnému dolaru zotavil, zatímco dovoz vzrostl jen mírně. Nepříznivě na výkon ekonomiky naopak nepřestával působit sektor energetiky, který se potýká s výdajovými škrty ve velkých ropných společnostech jako je Schlumberger či Halliburton.

Těžařské firmy přikročily ke snižování výdajů v reakci na prudký propad cen ropy. Například výdaje na průzkum se propadly o více než 68 procent, což bylo nejvíce od druhého kvartálu 1986. V prvním čtvrtletí klesly o 44,5 procenta. Omezování výdajů v energetice by se ale podle některých známek mohlo chýlit ke konci. Údaje z minulého pátku ukázaly, že americké energetické firmy zvýšily minulý týden počet vrtných souprav, což byl třetí nárůst za posledních 33 týdnů.

Ministerstvo dnes na základě zpřesněných dat zároveň oznámilo, že americká ekonomika rostla v posledních třech letech pomaleji, než vláda původně uváděla. Od roku 2012 do roku 2014 rostla ročním tempem pouze dvě procenta, zatímco původní odhad činil 2,3 procenta.

Pomalý růst

Z údajů vyplývá, že z dosud poslední hospodářské recese, která skončila v červnu 2009, se ekonomika USA zotavovala nejpomaleji ze všech útlumů, které nastaly od druhé světové války.

Pouze mírná hospodářská expanze vyvolala obavy, že americká ekonomika vstoupila do období pomalého růstu. Z vládních dat například vyplývá, že pracovní síla se zvyšuje pomaleji a efektivita je menší než před recesí. Tyto tendence by budoucí hospodářský růst mohly utlumit.