Ekonomika USA zpomalila: ve třetím čtvrtletí rostla jen o dvě procenta

Wall Street

Wall Street Zdroj: ctk

Americká ekonomika ve třetím čtvrtletí zpomalila růst na dvě procenta z tempa 3,9 procenta ve druhém kvartále. Oznámilo to v konečných údajích tamní ministerstvo obchodu. Je to nepatrné zhoršení proti listopadovému odhadu, podle něhož hrubý domácí produkt (HDP) v celoročním přepočtu zvolnil na 2,1 procenta.

I přes výrazné zvolnění proti druhému čtvrtletí zůstalo růstové tempo zhruba na úrovni dlouhodobého potenciálu. Ekonomové v anketě agentury Reuters odhadovali konečný údaj na 1,9 procenta.

Americká centrální banka (Fed) minulý týden přistoupila k prvnímu zvýšení základní úrokové sazby za devět a půl roku a zvýšila ji o čtvrt procentního bodu z úrovně těsně nad nulou, kde ji držela od konce roku 2008. Byl to výraz důvěry v pozitivní vývoj ekonomiky, kterou letos brzdila slabší globální poptávka, silný kurz dolaru a prudký pokles investic v energetickém sektoru.

Us GDP Growth Rate

K revizi růstu HDP přispěla nejvíce snížená tvorba zásob, která následovala po jejím rekordně silném vzestupu v prvním pololetí. U spotřebitelských výdajů, které jsou největší složkou HDP, statistici potvrdili silný tříprocentní růst. Konečná zpráva mírně zvýšila růst výdajů do podnikatelského vybavení, slabší proti listopadovému odhadu byl naopak růstu vývozu.

V posledním letošním čtvrtletí čekají ekonomové drobné zrychlení růstu na zhruba 2,2 procenta. Dopomohou k tomu zejména silné spotřebitelské výdaje, které podporuje zlepšování trhu práce, růst hodnoty obytných domů a nízká inflace. V celém letošním roce by největší ekonomika světa měla růst o nejméně dvě procenta. Loni americká ekonomika rostla tempem 2,4 procenta.