Elon Musk: Zavřeme Teslu, pokud špehovala. Hodnota automobilky mezitím propadla o bilion

Tesla by podle Elona Muska měla ukončit svou činnost, pokud by se ukázalo, že auta špehovala v Číně, či kdekoli jinde.

Tesla by podle Elona Muska měla ukončit svou činnost, pokud by se ukázalo, že auta špehovala v Číně, či kdekoli jinde. Zdroj: Profimedia

Elon Musk, šéf Tesly, SpaceX a The Boring Company
Nejbohatší muž světa Elon Musk je připraven zavřít automobilku Tesla, pokud by se ukázalo, že auta prováděla špionážní činnost
Americká automobilka Tesla staví u Berlína za čtyři miliardy eur továrnu Gigafactory 4 na výrobu elektromobilů a baterií.
Americká automobilka Tesla staví u Berlína za čtyři miliardy eur továrnu Gigafactory 4 na výrobu elektromobilů a baterií.
Hodnota automobilky Tesla na burze propadla v závěru týdne v přepočtu o bilion korun
8
Fotogalerie

Tesla by měla ukončit svou činnost, pokud by se ukázalo, že auta špehovala v Číně, či kdekoli jinde. Prohlásil to majitel automobilky Elon Musk v reakci na údajná omezení pohybu amerických elektromobilů kolem čínských vojenských objektů. Čínská armáda se totiž obává dat, která sbírají kamery těchto aut a nad nimiž nemá čínská vláda kontrolu. Údajná kauza automobilky probíhá paralelně se schůzkou americko-čínských diplomatů na Aljašce.

"Pokud Tesla použila svých aut ke špionáži v Číně, nebo kdekoli jinde, ukončíme svou činnost," uvedl Elon Musk podle portálu CNBC v rámci čínského online diskusního fóra China Development Forum. "Jsme velmi silně motivováni na tom, abychom byli důvěrní ohledně jakýchkoli informací," dodal Musk. Aféra vypukla poté, co zprávu v pátek přinesla agentura Bloomberg s tím, že čínská armáda majitelům elektromobilů rovněž radí, aby parkovali mimo obytné areály. 

Teslu po oznámení zprávy nepodrželi v závěru týdne ani investoři. Akcie automobilky uzavřely týden o bezmála pět procent slabší, jen během čtvrtka a pátku pak Tesla na burze přišla dokonce o takřka sedm procent, hodnota automobilky tak během dvou propadla o zhruba 46 miliard dolarů, tedy v přepočtu o zhruba jeden bilion korun.

Podíl prodejů Tesly na čínském trhu v posledních letech roste. Automobilka v zemi za Velkou zdí prodala loni přes 147 tisíc aut, což zhruba odpovídá takřka třetině celkové loňské produkce Tesly. A to přesto, že v zemi čelí stále rostoucí konkurenci tamních elektromobilů značek Nio a Geely. 

Při budování závodu u Šanghaje, který byl první zahraniční továrnou automobilky, se navíc Tesla těšila podpoře ze strany čínského státu. V poslední době se ale vztah mezi Pekingem a Teslou zhoršil. Tamní regulační úřady se zabývají bezpečností a kvalitou vozů Tesly kvůli požárům baterií a přílišnému zrychlování. 

Tesla, podobně jako další automobilky včetně americké General Motors, používá několik malých kamer, které jsou zejména vně automobilu. Pomáhají při parkování a při samořízení vozidla. Většina modelů Tesla má i vnitřní kameru nad středním zpětným zrcátkem. Lze ji použít k tomu, aby se zjistilo, zda řidič sleduje silnici, má sluneční brýle anebo se nedívá do klína.