Emisních povolenek je příliš, jejich omezení nemá podporu

Elektrárna Prunéřov, jeden z největších českých producentů oxidu uhličitého

Elektrárna Prunéřov, jeden z největších českých producentů oxidu uhličitého Zdroj: wikimedia.org

Na evropském trhu je příliš emisních povolenek a jejich cena je kvůli tomu tak nízká, že průmyslové podniky nemotivuje k zavádění ekologičtějších technologií. Evropská komise proto navrhla odložit aukci necelé miliardy emisních povolenek, trh ani členské státy ale v úspěch plánu nevěří.

Ceny emisních povolenek od svého vrcholu v květnu 2011 vytrvale klesají. Z 18 eur se propadly na rekordní níži z dubna 2012, kdy stály jen 5,99 eur za tunu. Nyní se jejich cena pohybuje okolo sedmi eur za tunu oxidu uhličitého, což je podle analytiků stále hluboko pod úrovní, na které by začínala znečišťovatele motivovat k zavádění čistších technologií. „Je nutné, aby povolenky stály minimálně 15 eur, ale spíše 20 eur, aby se dalo hovořit o jejich žádoucích dopadech na strukturu výroby elektřiny a další emisně náročná odvětví,“ uvedl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. Podle obchodníka s povolenkami Milana Hudáka ze společnosti Virtuse Energy se minimální cena, která by podpořila zelené investice, pohybuje mezi 10 a 15 eury a závisí také na zemi prodeje.

Evropská komise proto ve středu přišla s návrhem odložit aukci více než 900 milionů emisních povolenek platných pro léta 2013 až 2020, aby tak zvýšila jejich cenu. Producenti oxidu uhličitého se ale návrhu zjevně neobávají. Cena emisních povolenek platných od ledna totiž dnes v Německu spadla na 6,75 eur. Rozdíl mezi jejich cenou a cenou povolenek platných do prosince tak dosáhl největšího rozdílu od zahájení nových povolenek na konci října.

„Trh ví, že dohoda a konkrétní podobě oddálení aukcí 900 milionů povolenek bude velmi obtížná a proces schvalování dlouhý,“ vysvětlil Hatlapatka, proč ceny klesají navzdory hrozbě, že povolenek bude méně. „Dle nejmenovaných zdrojů má po první schůzce, která se na úrovni zástupců členů jednotlivých států EU ve výboru pro klimatickou změnu konala ve čtvrtek, mnoho zástupců k návrhu značné výhrady,“ dodal.

Proti návrhu, který musí schválit kvalifikovaná většina členských států, protestuje hlavně východ EU. Pro místní ekonomiky, jejichž průmysl je v poměru k vyprodukovanému hrubému domácímu produktu největším producentem emisí oxidu uhličitého, by zdražení povolenek mohlo znamenat nadměrnou zátěž. Například Polsko už v červenci avizovalo, že se postaví proti jakékoli snaze změnit systém emisních povolenek před rokem 2020. Vlády navíc mají z prodeje zisk, který by se při menším počtu povolenek snížil.

I kdyby nakonec stažení 900 milionů povolenek prošlo, nemuselo by to podle Hudáka stačit. Do konce roku 2013 by totiž na trhu mohlo být přebytečných 2,1 až 2,7 miliardy povolenek a ceny se díky tomu udrží nízko. Poptávku dále sníží i rozhodnutí EU odložit pro lety z EU do zemí mimo EU.