Epidemie viru zika u nás skončila, tvrdí Kolumbijci

ilustrační foto,

ilustrační foto, Zdroj: ctk

Vir zika v Kolumbii ztratil na síle, země jako první z latinskoamerických zemí dokonce ohlásila konec jeho epidemie. První onemocnění tu byla zaznamenána před deseti měsíci. "Můžeme prohlásit, že epidemie skončila. Kolumbie je první zemí na americkém kontinentu, která oznámila konec této epidemie," citovala agentura Reuters prohlášení kolumbijského ministerstva zdravotnictví.

Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že počet případů onemocnění virem zika, který přenášejí komáři, se ustálil na počtu asi 600 za týden. Podle expertů však potrvá ještě tak dva tři roky, než zde virus zika vyhasne úplně. Virus zika byl v Kolumbii zaznamenán v září 2015, od té doby tu bylo hlášeno téměř 100 tisíc případů, i když laboratorní testy potvrdily nákazu virem zika jen asi v 9000 případech.

Úřady také připomněly, že mnoho z 17 730 těhotných žen s diagnózou tohoto onemocnění bude v nejbližší době rodit. Proto může v následujících měsících ještě vzrůst počet dětí, které se narodí s poškozeními spojovanými s virem zika - mikrocefalií. Jejím průvodním jevem je malá lebka, která brání normálnímu vývoji mozku. V Kolumbie je dosud spojováno s virem zika nejméně 21 případů mikrocefalie.

Ve Španělsku se narodilo dítě s mikrocefalií spojenou s virem zika
Ve Španělsku zaznamenali první případ v Evropě, kdy se narodilo dítě s mikrocefalií, nedostatečně vyvinutým mozkem, způsobenou virem zika.

Agentura Reuters s odvoláním na mluvčí regionálních zdravotnických úřadů v Katalánsku napsala, že u matky byla v květnu zjištěna nákaza virem zika. Žena se ale rozhodla nejít na potrat.

AFP poznamenala, že podobný případ těhotné ženy infikované zikou zaznamenali ve Slovinsku. Tam se však rodiče rozhodli pro umělé přerušení těhotenství.