Éra Cháveze skončila, velké změny se ale čekat nedají

Hugo Chávez

Hugo Chávez Zdroj: reuters

Venezuelci do měsíce od smrti Huga Cháveze vyberou nového prezidenta. Největší šance má Nicolás Maduro, jehož si za svého nástupce bojovník proti kapitalismu sám vybral. Předpokládá se, že opozice vyšle do boje Henriqua Caprilese, který svedl se zesnulým populistickým lídrem boj v říjnových volbách. Rozhodne se tak o tom, zda se Venezuela vydá na cestu reforem, nebo zůstane u Chávezova socialistického modelu.

Osmapadesátiletý prezident zemřel v úterý po dvouletém boji s blíže neurčeným typem rakoviny. Skončila tak čtrnáct let trvající éra, jež se vyznačovala přátelstvím Venezuely s dalšími levicovými či izolovanými zeměmi, například Kubou a Íránem. Prezident proslul znárodňováním a rozpouštěním prostředků ropné velmoci ve jménu revoluce a v očekávání vděku nemajetných. Po jeho smrti proto v ulicích měst truchlí tisíce lidí.

„V nesmírné bolesti této historické tragédie, jež dopadla na naši vlast, vyzýváme krajany, aby jednali v míru, lásce, respektu a pokoji,“ vyzval Venezuelce viceprezident Maduro, jenž bude zemi dočasně řídit. Ústava přitom tuto roli ukládá předsedovi parlamentu.

Bývalému řidiči autobusů a odborovému předákovi se však do cesty k definitivnímu převzetí moci pravděpodobně postaví mladý a energetický Capriles, jenž dokázal před podzimními volbami projet se svým programem takřka celou Venezuelu.

Právník a propagátor brazilského „moderního levicového modelu“, jenž by rád zlepšil podnikatelské prostředí v zemi, kondoloval rodině svého někdejšího přemožitele. Uvedl, že není čas na připomínání témat, která ho s Chávezem rozdělovala. Zároveň ale vyzval vládní činitele, aby postupovali v souladu se zákony. „Tisíce, možná miliony Venezuelců se ptají sami sebe, co se stane. Někdo dokonce cítí strach. Nebuďte vyděšení, nebuďte úzkostliví,“ vzkázal Capriles svým spoluobčanům.

Aktuální průzkum ukázal, že Maduro má zatím na Caprilese velký náskok, za což zřejmě vděčí osobnímu požehnání od Cháveze. Padesátiletý blízký přítel zesnulého lídra dává najevo, že bude pokračovat v jeho odkazu, žádné výrazné změny se od něho tedy nečekají. Dříve se mluvilo o tom, že by mohl zlepšit vztahy s americkou vládou a západními investory. Tyto naděje ale pohřbil jeho výrok, že imperialisté nakazili Cháveze rakovinou, a příkaz vyhostit dva americké diplomaty.

Co řekli o Chávezovi

Vladimir Putin, ruský prezident:

Díval se do budoucnosti a neustále měl na sebe mimořádně vysoké nároky.

Barack Obama, americký prezident:

V této náročné době odchodu prezidenta Huga Cháveze ujišťují Spojené státy Venezuelce o své podpoře a zájmu rozvíjet s vládou Venezuely konstruktivní vztah.

Mahmúd Ahmadínežád, íránský prezident:

Venezuela ztratila svého statečného, silného syna a svět přišel o moudrého revolučního lídra.

Dilma Rousseffová, brazilská prezidentka:

Velký Jihoameričan zemřel. Při mnoha příležitostech brazilská vláda s prezidentem Hugem Chávezem plně nesouhlasila, ale dnes, tak jako vždycky, ho považujeme za velkého vůdce, nenahraditelnou ztrátu a především přítele Brazílie.

William Hague, britský ministr zahraničí:

Byl jsem smutný, když jsem se o smrti Huga Cháveze dozvěděl. Jeho čtrnáctiletá dráha prezidenta Venezuely měla trvalý dopad na zem i mnohem dál.

Sean Penn, americký herec:

Spojené státy ztratily přítele, o kterém nikdy nevěděly, že ho mají. A chudí lidé po celém světě přišli o zastánce.