Erdogan bojoval o pravomoci, vládu sestaví sám

Erdogan po odevzdání hlasovacího lístku

Erdogan po odevzdání hlasovacího lístku Zdroj: Reuters

Experti se báli, že včerejší předčasné parlamentní volby v Turecku skončí dalším patem, který přispěje k nestabilitě. Dosavadní výsledky ale naznačují, že složitá jednání o vládě nenastanou.

Turecká Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) dostala po necelém půlroce šanci na volební reparát. Částečné výsledky nedělního hlasování signalizovaly, že by tentokrát partaj spjatá s prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem mohla mít dost křesel na samostatnou vládu. Po sečtení 95 procent hlasů se držela kolem 49 procent. To stačí na pohodlnou většinu 316 mandátů v parlamentu s 550 členy.

Erdogan se od příchodu do prezidentského paláce před více než rokem netajil záměrem zvýšit si pravomoci změnou ústavy, což mělo zajistit posílení AKP v červnovém klání. Strana skončila první, jenže křesla v parlamentu naopak ztratila a nedosáhla ani na prostou většinu. Následné pokusy o sestavení kabinetu ztroskotaly, což je připisováno Erdoganově neochotě připustit jakoukoli jinou variantu než jednobarevnou vládu své strany.

Někteří voliči včera zdůrazňovali, že o ni nestojí. „Potřebujeme systém kontrol a vyvažování a velká koalice nám to snad dá,“ uvedla v Istanbulu pro agenturu Reuters dvaadvacetiletá zdravotní sestra Gulcan. Jiní Turci ale AKP spojují se zvýšením životního standardu a zlehčují obviňování prezidenta z diktátorského chování a potlačování opozice.

Růst hospodářství

„Je mi jedno, co říkají organizace na ochranu lidských práv. Tato strana dostala zem na jinou úroveň,“ uvedla podle al-Džazíry studentka Derya. Růst tureckého hospodářství se však v poslední době výrazně zpomalil a ekonomové varovali, že by ho další politické tahanice mohly ještě více poškodit. „Turecko potřebuje tyto volby asi jako díru v hlavě,“ vyjádřil se pro CNBC Nicholas Spiro z poradenské společnosti Spiro Sovereign Strategy.

V zemi se také podstatně zhoršila bezpečnostní situace. V létě ztroskotal mírový proces se Stranou kurdských pracujících (PKK). Množí se krvavé incidenty, od červnových voleb země zažila dva velké bombové atentáty. Podle expertů tvrdý postup vůči PKK souvisel s předvolební snahou Erdogana získat hlasy nacionalistů a diskreditovat prokurdskou Lidovou demokratickou stranu, která se minule prvně probojovala do zákonodárného sboru.