Erdogan opět hrozí bankovnímu sektoru kvůli vysokým úrokům

Zdroj: ctk

Bankovní domy v Turecku by po nezdařeném vojenském puči neměly účtovat příliš vysoké úrokové sazby. Prohlásil to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Slíbil podniknout opatření proti těm bankám, které se v otázce úroků "ocitnou na nesprávné cestě". Pro tureckého prezidenta to je jedno z dosud nejostřejších vyjádření na účet bankovních institucí, komentovala agentura Reuters.

Erdogan, který dává přednost hospodářskému růstu postavenému na spotřebě, si vysoké výpůjční náklady bere na mušku celkem běžně. Turecký prezident je toho názoru, že úrokové sazby způsobují inflaci, což je v rozporu s klasickou ekonomickou teorií.

„Nebudeme se zdráhat poznačit si a zabývat se bankami, u kterých zjistíme, že v otázce úrokových sazeb a úvěrových opatření jsou na nesprávné cestě,“ řekl Erdogan v projevu k členům turecké komory exportérů. Prezident prý bude považovat za „zradu“, když banky „nepřipraví podmínky investorům“. Jeho slova přinášela v přímém přenosu televize.

Pokud se bankovní sektor pokusí využít to jako příležitost, bude mít co dočinění s námi

Erdogan očekává, že banky po pokusu o vojenský puč z poloviny července podniknou kroky v duchu „bratrství a solidarity“. „Pokud se bankovní sektor pokusí využít to jako příležitost, bude mít co dočinění s námi,“ uvedl také prezident, který chce o záležitosti jednat s premiérem. Situaci hodlá probrat i s finančním sektorem.

Prezident po nezdařeném pokusu o státní převrat zahájil rozsáhlé čistky a naznačil možnost znovuzavedení trestu smrti. V zemi nyní platí výjimečný stav, jenž hlavě státu umožňuje vládnout pomocí dekretů. Ministr spravedlnosti v úterý oznámil, že v souvislosti s pokusem o převrat bylo zadrženo asi 22 tisíc lidí. Vůči 16 tisíc z nich již bylo vzneseno obvinění.