Erdogan: USA podporují kurdské „teroristy“

Kurdští bojovníci na severu Sýrie

Kurdští bojovníci na severu Sýrie Zdroj: CTK

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odsoudil diplomatickou podporu, kterou se v těchto dnech dostalo od Spojených států syrským Kurdům. V projevu k místním zastupitelům v Ankaře prezident netajil rozhořčení a řekl, že politika USA proměnila region v „tratoliště krve“.

„Vzhledem k tomu, že je odmítáte uznat (jako teroristickou organizaci), proměnila se ta oblast v tratoliště krve,“ prohlásil Erdogan.

Turecko si už v úterý předvolalo amerického velvyslance v Ankaře, neboť mluvčí amerického ministerstva zahraničí John Kirby řekl, že Washington nepovažuje kurdskou Stranu demokratické unie (PYD) působící v Sýrii za teroristickou organizaci.

Erdogana jistě nepotěšila ani zpráva o tom, že syrští Kurdové dnes otevřeli stálý zastupitelský úřad v Moskvě. Zástupce ruských Kurdů Farchat Patijev uvedl, že úřad nebude plnit funkce velvyslanectví, nicméně bude hájit zájmy Kurdů, kteří žijí jak v Rusku, tak v Sýrii. Zřízení podobných úřadů se prý plánuje i v Německu a ve Francii. Podle Patijeva v současné době žije v Rusku 250 tisíc Kurdů.

„Pro syrské Kurdy je to významná politická etapa a pro kurdský národ historický okamžik,“ prohlásil podle agentury AFP předseda Mezinárodního svazu kurdských občanských sdružení Merab Šamojev při slavnostním otevření úřadu na okraji ruské metropole. „Rusko je důležitý hráč na Blízkém východě. Není ale jen hráč, píše také scénář,“ dodal.

Na čí straně

Většinu personálu úřadu v Moskvě mají podle něj tvořit členové Strany demokratické unie. Ankara považuje PYD za odnož Strany kurdských pracujících (PKK), která bojuje za kurdskou autonomii v jihovýchodním Turecku a jako teroristickou organizaci ji klasifikuje nejen Turecko, ale také Spojené státy a Evropská unie. Washington ale PYD podporuje, respektive její ozbrojenou složku YPG, v jejím boji proti radikálnímu hnutí Islámský stát (IS) v Sýrii.

Erdogan Spojené státy obvinil, že nejsou s to rozpoznat pravou tvář PYD a PKK. Řekl, že je americkou obhajobou PYD „hluboce zarmoucen“. „Jste na naší straně, nebo na straně teroristické organizace?“ řekl.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí pronesl svůj výrok v pondělí v reakci na dotaz novinářů, jak se oba spojenci v NATO s rozdílností názorů v této otázce vypořádávají. Kirby řekl, že „znepokojení“ Turecka není v tomto ohledu ničím novým.

Postoj k PYD se stal jedním z kamenů úrazu při neúspěšné snaze o zahájení mírových rozhovorů o Sýrii. Zástupce OSN kvůli odporu Turecka představitele PYD na konferenci nepozval. Rusko, které má nyní s Tureckem napjaté vztahy, naopak účast PYD podporovalo.