EU musí změnit systém emisních povolenek, nebo z něj Varšava vystoupí, varuje Polsko

Sejm

Sejm Zdroj: profimedia.cz

Komíny polské uhelné elektrárny Bełchatów, největší svého druhu v evropské unii
2
Fotogalerie

Polsko vykročilo na cestu směrem k vystoupení ze systému emisních povolenek Evropské unie (EU ETS). Sejm přijal ve čtvrtek rezoluci vyzývající unijní země, aby pozastavily systém obchodování s povolenkami a začaly pracovat na jeho reformě. Alternativou je podle dolní komory polského parlamentu vystoupení Polska ze systému EU ETS, dokud neprojde požadovanými změnami, tedy především snížením cen povolenek.

„Systém se stal obrovskou hrozbou pro Polsko a vede k bezprecedentnímu nárůstu cen energií, což představuje hrozbu pro energetickou bezpečnost Polska a celé Evropské unie,“ uvádí rezoluce. Růst cen energií ohrožuje miliony polských rodin a podnikatelů, dodává usnesení s tím, že v příštím roce může další zdražování emisních povolenek vyvolat růst cen energií o desítky procent.

Dokument vyzývá polskou vládu, aby na příštím jednání Evropské rady navrhla pozastavení systému EU ETS. Nejbližší zasedání se koná od 16. do 17. prosince, rezoluce nicméně není pro polský kabinet nijak závazná.

Green Deal pro Evropu. Co to je a jak má pomoci od zhoršování životního prostředí?

Video placeholde
• Videohub

Za návrh skupiny zákonodárců ze stran podporujících vládu se postavil mimo jiné ministr spravedlnosti a předseda strany Solidární Polsko Zbigniew Ziobro. „Nemůžeme investovat do tak iracionální politiky, která má dopad na bezpečnost Polska a Evropy. Proto požadujeme, aby se premiér tohoto tématu ujal s cílem pozastavit současnou podobu unijní politiky,“ řekl.

Cena emisních povolenek ve středu vystoupala na nové maximum, když překonala hranici 90 eur za tunu. Někteří analytici přitom předpokládají, že cena do konce roku překoná sto eur za tunu. Od začátku listopadu emisní povolenky zdražily přibližně o polovinu.

Zdražování je vyvolané mimo jiné růstem cen zemního plynu, což některé energetické společnosti motivuje k tomu, aby vyráběly více elektřiny v uhelných elektrárnách. Produkce elektřiny z uhlí vytváří dvojnásobné množství emisí oxidu uhličitého než produkce z plynu, což pro provozovatele znamená nakoupit adekvátně větší množství emisních povolenek.

Guvernér polské národní banky Adam Glapiński na páteční tiskové konferenci označil rekordní ceny emisních povolenek za jednu z hlavních příčin rostoucí inflace v zemi. Ve středu polská centrální banka zvýšila svou základní úrokovou sazbu o 0,5 procentního bodu na 1,75 procenta.

Polsko patří mezi největší znečišťovatele ze zemí Evropské unie. Tamní energetika je silně závislá na uhlí, z nějž se vyrábějí tři čtvrtiny elektřiny v zemi.