Ochlazení vyšroubovalo ceny plynu. Gazprom je očekává vysoko i v příštím roce

Ochlazení v Evropě znovu povzbudilo obavy ze stavu zásob zemního plynu a růstu cen. Ilustrační foto

Ochlazení v Evropě znovu povzbudilo obavy ze stavu zásob zemního plynu a růstu cen. Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Ochlazení v Evropě znovu povzbudilo obavy ze stavu zásob zemního plynu a růstu cen. Ilustrační foto
Ochlazení v Evropě znovu povzbudilo obavy ze stavu zásob zemního plynu a růstu cen. Ilustrační foto
Plynovod Jamal v Bělorusku zůstává důležitou tepnou suroviny do Evropy.
Plynovod Jamal v Bělorusku zůstává důležitou tepnou suroviny do Evropy.
Podmořský plynovod Nord Stream 2 čeká na zprovoznění.
9
Fotogalerie

V Evropě se ceny zemního plynu po několika týdnech částečné úlevy opět derou vzhůru. Může za to zejména předpověď počasí v kombinaci s přetrvávajícími nízkými stavy zásobníků. Ruský plynárenský obr Gazprom, kterému drahý plyn v uplynulém čtvrtletí zajistil rekordní zisk, počítá s dlouhodobě vysokými cenami. Katastrofické scénáře hovoří o nedostatku plynu v případě tuhé zimy a hrozících blackoutech.

Ceny plynu v nizozemském virtuálním obchodním uzlu TTF vystřelily dramaticky vysoko na přelomu září a října, což vedlo k celoevropskému poplachu. Poté se situace částečně uklidnila, před měsícem surovina stála kolem 65 eur za megawatthodinu. Ve druhé půlce listopadu ale znovu začala růst a v úterý se dostala i na stovku eur. Loni v tuto dobu byl přitom plyn k mání za patnáct eur.

„Vzhledem k nynější křehké plynové rovnováze jakékoli výraznější období podprůměrných teplot pravděpodobně posune prognózy zásob plynu na konci topné sezony na kritickou úroveň a ceny požene vzhůru,“ varoval Evropu před zimními problémy analytik Bloombergu Stefan Ulrich. „Pokud by se zima ukázala jako obzvlášť chladná, nemůžeme vyloučit další mimořádná opatření ke zklidnění trhu s plynem, potažmo s elektřinou,“ dodal.

Video placeholde
Zdražování pohonných hmot v Česku • Videohub

Gazprom připouští, že zásobníky v Evropě zůstávají hluboko pod úrovní běžnou pro toto období. „Pokud jde o celkové zásoby plynu na území EU, zaznamenali jsme k 27. listopadu 75,25 miliard metrů krychlových. Průměr za posledních šest let činil 90,73 miliardy, jde tedy o rozdíl patnácti miliard. Plnění nebylo v poslední době dostatečné,“ citovala v úterý ruská agentura TASS šéfa exportu Gazpromu Andreje Zotova.

Zotov ujistil, že zásobníky se nyní doplňují, i když tuto aktivitu pozdržel růst spotřeby plynu v Rusku v uplynulých měsících. Moskva s vysvětlením, že se nejprve musí postarat o domácí rezervoáry a spotřebitele, dlouho odmítala posílat do Evropy surovinu nad množství odpovídající dlouhodobým kontraktům. V listopadu se tok plynu zvýšil, avšak ne tak výrazně, jak zřejmě mnozí doufali.

Přetrvávají tak spekulace, že Kreml drží dodávky napjaté ve snaze tlačit na rychlé zprovoznění nového plynovodu Nord Stream 2. Jeho schválení německým regulátorem a Evropskou unií přitom není do jara pravděpodobné. K uklidnění situace nepřispívají ani nutné údržby na norských plynových polích.

Gazpromu se teď však nebývale daří. V pondělí ohlásil, že v uplynulém čtvrtletí zaznamenal rekordní čistý zisk 581,8 miliardy rublů, zhruba 176,5 miliardy korun. Před rokem byl přitom ve ztrátě.

„Vzhledem k současné dynamice očekáváme ve čtvrtém kvartálu ještě působivější výsledky,“ uvedl představitel firmy Famil Sadygov. Gazprom zároveň konstatoval, že nepředpokládá zlevnění plynu ani v příštím roce.

Vysoké ceny plynu a obavy o jeho zimní nedostatek ovlivňují i ceny elektřiny, které zároveň tlačí vzhůru rekordně drahé emisní povolenky a dlouhé měsíce zdražování ropy, jež se zastavilo až nyní. V uplynulých měsících přispíval k tlaku i slabý výkon větrných turbín v Evropě. Ten se v tomto týdnu zřejmě výrazně zvedne, dlouhodobý výhled ale zůstává nejistý.

V některých zemích, například ve Francii a Španělsku, se lidé obávají, že je tuto zimu čekají výpadky či nucené šetření elektřinou. Sportovní řetězec Decathlon tento měsíc hlásil ve Španělsku zvýšený zájem o campingové vybavení, jako jsou plynové vařiče a bomby.

Vlády evropských zemí v posledních týdnech zavedly řadu opatření, aby zmírnily dopady vysokých cen energií na spotřebitele. Naposledy Polsko na konci minulého týdne snížilo daně z benzinu, plynu a elektřiny na minimum, které umožňují pravidla Evropské unie. Na pět milionů domácností navíc dostane od vlády příspěvky v závislosti na výši příjmů.