EU: Nové sankce proti Rusku zasáhnou ropný i zbrojní průmysl

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: CTK

Nové sankce proti Rusku by měly týkat ropného průmyslu, obchodu se zbraněmi nebo dodávek vyspělých technologií. Shodli se na tom diplomaté Evropské unie. Zasáhnout mají i obchod se zbožím dvojího určení pro civilní i vojenský sektor. Po třech měsících má EU dopad sankcí vyhodnotit.

Sankce byly vybrány tak, aby zásadně ovlivnily ruskou ekonomiku, naopak co nejméně poškodily tu evropskou, jak vysvětlil státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. „Hlavním cílem je ovšem přivést Rusko k jednacímu stolu, ne ruskou ekonomiku zničit,“ ubezpečil Prouza. Platit mají začít ve čtvrtek.

Podle českého velvyslance při EU Martina Povejšila dospěla unie k závěru, že Rusko v posledních měsících učinilo několik bezprecedentních kroků, které se vymykají platným normám chování států v rámci mezinárodního společenství. „EU dospěla k přesvědčení, že je potřeba vyvodit určité důsledky. Svou měrou k tomu samozřejmě přispělo sestřelení civilního letadla nad východní Ukrajinou. Do velké míry to změnilo atmosféru uvnitř Evropské unie,“ řekl Povejšil.

Jen budoucí kontrakty, prodej lodí Mistral je v pořádku

Postih má zasáhnout výhradně budoucí obchodní kontrakty, a nebude se tedy týkat francouzského prodeje výsadkových lodí Mistral Rusku. Sankce mají zasáhnout ruský ropný sektor, ale nikoli těžbu zemního plynu, na jehož dodávkách je Evropa v nemalé míře závislá.

K rozšíření sankcí se EU rozhodla po sestřelení malajsijského letadla na východě Ukrajiny.

Obdobné sankce jako Evropská unie o několik hodin později vyhlásily i Spojené státy. „Pokud bude Rusko pokračovat v současné linii, ruské náklady nadále porostou,“ prohlásil americký prezident Barack Obama.

Na blacklistu jsou další Putinovi lidé

Sankce mají zasáhnout i konkrétní ruské podnikatele blízké Kremlu. Diplomaté se dohodli na seznamu osob, o něž bude rozšířen již existující sankční seznam EU. Do seznamu, v němž je zatím zařazeno 87 lidí a 20 ruských firem, mají být podle agentury AFP nově zařazeni nejméně čtyři ruští oligarchové blízcí Putinovi, kteří těží z anexe ukrajinského Krymu nebo podněcují destabilizaci východu Ukrajiny. Jejich jména se mají objevit v úředním věstníku EU, který má vyjít ve středu večer.

Rusku by podle diplomatických zdrojů měly sankce výrazně ztížit přístup ke kapitálu. Evropské společnosti nebudou moci kupovat či prodávat ruské akcie a dluhopisy či podobné finanční nástroje s delší než devadesátidenní dobou splatnosti, nově vydávané velkými ruskými bankami s více než polovičním majetkovým podílem státu či jinými institucemi, které budou působit v jejich zájmu.

Zakázáno má být též druhotné obchodování s těmito dluhopisy a také poskytování služeb, které jsou s jejich vydáváním obvykle spojené, řekl večer novinářům dobře informovaný zdroj z unijní diplomacie.

EU uvalí embargo na import a export zbrojních produktů, které jsou uvedeny na existujícím společném unijním seznamu vojenského materiálu. Zde však podle diplomata EU existují výjimky, týkající se například udržování stávajících vojenských kapacit v těch východoevropských zemích, které stále využívají techniku ruského původu.

První sankce schválila EU v březnu
Seznam protiruských sankcí už Evropská unie od vypuknutí ukrajinské krize rozšířila šestkrát. Naposledy koncem minulého týdne do něj zařadila několik jmen vysoce postavených ruských vládních úředníků včetně šéfů několika hlavních ruských zpravodajských služeb. V prvním sankčním seznamu EU přijatém v polovině března bylo 21 jmen.

Radek Palata: Rusko padá hluboko do izolace