EU poskytne Ukrajině pomoc ve výši asi 300 miliard korun

Jose Manuel Barroso

Jose Manuel Barroso Zdroj: CTK

Evropská unie je připravena Ukrajině poskytnout během několika příštích let finanční pomoc ve výši nejméně 11 miliard eur (zhruba 300 miliard korun) v podobě půjček a záruk. Program pomoci Kyjevu ve středu v Bruselu představil předseda Evropské komise José Barroso. Jde o obdobný objem prostředků, jaký loni Ukrajině přislíbilo Rusko předtím, než prezident Viktor Janukovyč v listopadu odmítl chystanou dohodu o přidružení Ukrajiny k EU.

Barroso uvedl, že suma zahrnuje různá opatření plánovaná na následující roky. Pomoc má být poskytnuta v součinnosti s Evropskou bankou pro obnovu a rozvoj (EBRD) a Evropskou investiční bankou (EIB) a částečně je podmíněna podpisem dohody Ukrajiny s Mezinárodním měnovým fondem (MMF), uvedl Barroso.

„Balík v úhrnu přinese celkovou podporu ve výši nejméně 11 miliard eur v několika příštích letech z rozpočtu EU a od mezinárodních finančních institucí v EU,“ vysvětlil šéf unijní exekutivy.

Barroso uvedl, že jde o krátkodobé až střednědobá opatření. Zahrnují tři miliardy z rozpočtu EU, z toho 1,6 miliardy eur ve formě půjček. Další tři miliardy eur nových úvěrů poskytne Evropská investiční banka v období 2014 až 2016. Pět miliard eur pak má poskytnout EBRD.

Unie rovněž chce Ukrajině poskytnout obchodní výhody vyplývající z asociační dohody, kterou Kyjev nepodepsal. EU dále hodlá zemi pomoci s energetickými zdroji zpětnými dodávkami zemního plynu na Ukrajinu.

Eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger už v úterý oznámil, že Evropská unie pomůže Ukrajině uhradit Rusku dluh za dodaný plyn. Ukrajinský Naftogaz dluží podle něj ruskému Gazpromu zhruba dvě miliardy dolarů (asi 40 miliard Kč). Moskva pohrozila Kyjevu přerušením dodávek plynu.

Balík pomoci má být ve čtvrtek představen také šéfům států a vlád na bruselském summitu EU. Spojené státy v úterý Kyjevu přislíbily pomoc ve výši jedné miliardy dolarů (zhruba 20 miliard korun) na pomoc překonání problémů v energetice. Kyjev odhaduje, že by potřeboval v příštích dvou letech půjčit 35 miliard dolarů.

Ukrajinský parlament v úterý ratifikoval dohodu s EU o poskytnutí půjčky ve výši 610 milionů eur, která byla dohodnuta ještě loni při přípravě smlouvy o přidružení Ukrajiny k EU. O půjčce Ukrajině v Kyjevě jedná i tým MMF, který by podle expertů mohl Kyjevu poskytnout první kredit ve výši tří miliard dolarů.

Rusko po listopadovém odvolání ukrajinského podpisu pod asociační smlouvou s Evropskou unií slíbilo Kyjevu půjčku 15 miliard dolarů (asi 300 miliard Kč) a třetinovou slevu na zemní plyn. Po únorové změně poměrů v Kyjevě byla půjčka pozastavena a slevu na plyn chce Rusko s platností od druhého čtvrtletí zrušit.

Pavla Palaščáková: Rusko vyměnilo Krym za důvěryhodnost

Radek Palata: Ukrajině by pomohlo více pochopení