EU se dohodla na fiskálním paktu, Česko zatím zůstává mimo

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Lídři Evropské unie se na dnešním summitu podle diplomatických zdrojů v zásadě dohodli na novém paktu o rozpočtové kázni. Podrobnosti o jeho podobě zatím nejsou známy. Česká republika zatím zůstává mimo - spolu s Velkou Británií se dnes k evropské dohodě nepřipojila.

Dvacetpět zemí EU se podle slov švédského premiéra Fredrika Reinfeldta k připravované dohodě připojí. Británie svou účast definitivně odmítla už na unijním summitu v prosinci. Česko zatím nedalo konečné stanovisko, ale zatím stojí na straně Britů.

„Česká republika uvedla, že kvůli ratifikačním důvodům nemůže říci 'ano' dnes večer. Británie už dříve řekla, že nebude součástí tohoto (paktu),“ uvedl Reinfeldt.

„Nejsem dostatečně obeznámen se všemi podrobnostmi o tom, co se děje v Praze, abych pochopil, proč to, co bylo přijatelné v prosinci, už teď přijatelné není,“ poznamenal francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Český premiér podle něj partnerům sdělil, že z ústavních důvodů nechce přistoupit k chystané smlouvě. „Vzali jsme toto rozhodnutí na vědomí,“ řekl také Sarkozy. „Ale bude to smlouva s 25 členy,“ dodal Sarkozy.

Dnešní postoj nicméně ještě neuzavírá dveře k tomu, aby se Česká republika k dohodě mohla připojit v příštích týdnech. Pakt, který zpřísňuje rozpočtové podmínky pro země eurozóny, by měl být podepsán začátkem března.

Premiér Petr Nečas už při příjezdu na dnešní jednání upozornil na několik věcí, s nimiž má ČR problém. Hlavně šlo o účast unijních zemí nepoužívajících euro jako platidlo na budoucích summitech eurozóny, které by se měly uskutečnit nejméně dvakrát ročně.

„Jestliže nás chtějí brát skutečně jako plnohodnotného partnera, chtějí abychom se k něčemu zavázali, chtějí abychom platili, tak potom za to musí být plnohodnotná účast u stolu při jednání eurozóny. Pokud nebude, tak je to pro mě velmi těžko akceptovatelné,“ dodal Nečas před jednáním.

Podle dosavadních informací by se měly každý rok konat nejméně dva summity za účasti zemí eurozóny, kde se bude jednat o strategii týkající se jen eura. Kromě toho by měl být jednou ročně summit otevřený i zemím, které se ke smlouvě připojí, ale ještě nejsou členy eurozóny. Pokud by země eurozóny chtěly mít ještě další vlastní vrcholnou schůzku, musely by přijít s konkrétním odůvodněním. Původní návrh dohody, se kterým česká vláda v tomto bodu nesouhlasila, předpokládal podobné uspořádání.

V noci po konci jednání ale nakonec Nečas nevyloučil, že by se Česká republika nakonec ještě k dohodnutému paktu o rozpočtové kázni přidat mohla.