EU si pohlídá účetnictví nadnárodních firem, zavede pravidla o výměně informací

Euro, ilustrační foto

Euro, ilustrační foto Zdroj: Public domain: Pete via Flickr

Země Evropské unie se dnes shodly na doplnění pravidel o výměně daňových informací tak, aby omezily nadnárodním firmám možnost daňových úniků a přesouvání zisků. Novinářům to po jednání ministrů financí EU řekl nizozemský ministr Jeroen Dijsselbloem, jehož země nyní osmadvacítce předsedá. Dohodu pokládá za důležitou také český ministr financí Andrej Babiš.

Návrh je součástí balíku zaměřeného proti firemním daňovým únikům, který Evropská komise předložila teprve letos v lednu. Základem celého souboru kroků je úvaha, že firmy mají danit tam, kde skutečně generují zisk. Dnešní dohoda předpokládá, že velké nadnárodní firmy budou muset - až nová pravidla začnou platit - poskytovat daňovým úřadům v každé zemi, kde působí, zprávy o svých příjmech, ziscích a zaplacených daních.

„Tyto zprávy potom budou mezi členskými zeměmi automaticky předávány,“ uvedl Dijsselbloem. Státům to umožní lépe odhalovat možná rizika daňových úniků a cílit případné kontroly a audity.

„Je pro nás důležité, aby měly členské státy informace o nadnárodních firmách, hlavně pokud sídlí mimo Evropu. A také jaké mají možnosti optimalizovat daňové základy,“ míní český ministr Babiš.

Německo dnes v návrhu dosáhlo toho, že mimoevropské firmy, které mají v unijní zemi jen své dceřiné společnosti, budou muset povinně informace začít poskytovat až od roku 2017. Jinak má pravidlo začít platit už ve fiskálním roce 2016.

Klíčová část boje proti únikům, tvrdí Moscovici

Podle eurokomisaře pro daně a cla Pierra Moscoviciho je dnešní dohoda klíčovou částí boje proti daňovým únikům. Balík návrhů komise podle něj odpovídá doporučením Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) z loňského podzimu týkajících se právě potírání korporátních daňových úniků a přesouvání zisků.

Dnes ministry financí EU podpořený návrh novelizuje směrnici o automatické výměně daňových informací a týká se nadnárodních firem s konsolidovanými příjmy nejméně 750 milionů eur. Podle podkladů komise jde o deset až 15 procent všech nadnárodních společností, které ovšem představují 90 procent korporátních zisků.

Definitivní schválení dnes domluvených novinek bude možné až poté, co se k věci vyjádří europarlament. Dijsselboem takový vývoj čeká ještě za nynějšího nizozemského předsednictví, tedy v první polovině letošního roku.