EU tlačí Čínu a další země k vyřešení sporů o Jihočínské moře

Čínou budovaný umělý ostrov

Čínou budovaný umělý ostrov Zdroj: Airbus DS / Spot Image / IHS

Evropská unie vyzvala Čínu a země jihovýchodní Asie, aby vyřešily své spory kolem Jihočínského moře a respektovaly mezinárodní právo. Uvedla to šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová na závěr dvoudenní schůzky ministrů zahraničí zemí EU a Asie v Lucemburku.

Čína si dělá nárok na téměř celé Jihočínské moře, kudy vedou významné námořní trasy a pod jehož dnem se mohou nacházet velké zásoby ropy a zemního plynu. Podobné nároky na určité tamní oblasti si činí také Brunej, Filipíny, Malajsie, Tchaj-wan a Vietnam. Západ kritizuje Čínu, že své územní ambice prosazuje budováním umělých ostrovů a dalšími jednostrannými kroky, kterými zvyšuje napětí v regionu.

„Odmítáme jakékoli pokusy prosazovat územní či námořní nároky používáním zastrašování, nátlaku nebo nějakými jednostrannými akcemi, které mohou způsobit další neshody,“ řekla podle agentury Reuters Mogheriniová na závěrečné tiskové konferenci. Bezpečnostní otázky patřily k hlavním tématům dnešního jednání evropských a asijských zemí, které představují celkem 60 procent světového HDP. Dále účastníci již tradičního asijsko-evropského zasedání (ASEM) například debatovali o klimatických změnách a jejich příčinách a dopadech.

Ve čtvrtek zástupci 51 evropských a asijských států hovořili o přistěhovalectví. Mogheriniová kromě jiného jednala o tom, že EU, která v současnosti prožívá největší uprchlickou krizi od druhé světové války, chce dosáhnout toho, aby mohla snáze vracet neúspěšné žadatele o azyl z Pákistánu. Podle evropského statistického úřadu Eurostat jsou v poslední době Pákistánci sedmou největší skupinou žadatelů o azyl. Mezi druhým čtvrtletím loňského roku a druhým čtvrtletím letošního roku přijaly úřady členských zemí EU skoro 25.400 žádostí o azyl od pákistánských občanů, z toho více než čtvrtinu vyřídily kladně.

Unie má už několik let s Pákistánem podepsanou dohodu ohledně navracení migrantů, nicméně podle zástupců EU to není vždy bez problémů. Pákistánský bezpečnostní poradce Sartádž Azíz slíbil, že jeho země nebude otálet s přijímáním lidí, kteří v EU nedostali azyl.