EU už není posvátná kráva. Které západní země jsou zralé na Exit?

Vlajky členských států Evropské unie.

Vlajky členských států Evropské unie. Zdroj: EU

Za dva týdny půjdou Britové k referendu a budou rozhodovat, zda má jejich země zůstat, nebo opustit Evropskou unii. Možá je to tradičně britská rezervovanost vůči kontinentu. Ale mimo Unii se vidí čím dál víc Evropanů.

Britské průzkumy předpovídají těsný souboj, v posledních šetřeních mírně vedou stoupenci Brexitu, i když u referenda to dost možná bude jinak. I kdyby ale třeba o procento či dvě vyhráli zastánci setrvání, nebude to absolutní vítězství. Tohle není fotbal.

Průzkum agentury Ipsos zveřejněný v květnu ukázal rostoucí euroskeptické nálady v dalších zemích. Vlastní referendum o setrvání v EU chce dle průzkumu 58 procent Italů a 55 procent Francouzů.

Reflex

HLASUJTE V ANKETĚ: Má Česká republika zůstat v EU?

Pro vystoupení by podle stejného šetření veřejného mínění hlasovalo 48 procent Italů, 41 procent Francouzů, ale také 39 procent Švédů či 34 procent Němců. Oproti některým jsou tak Poláci (s 22 procenty) nebo i Maďaři (s 29 procenty), obvykle tepaní za nedostatek evropanství, hotoví eurofilové.

Vyjádřit nesouhlas se směřováním EU či dokonce žádat samostatnost už zkrátka není tabu. A není to tabu ani v západních zemích, třebaže u nás slýcháme opak.

Celý komentář Miroslava Cvrčka - EU UŽ NENÍ POSVÁTNÁ KRÁVA... čtěte na Reflex.cz