EU v boji s terorem posílí spolupráci se zeměmi Blízkého východu

Evropská unie, Brusel.

Evropská unie, Brusel. Zdroj: Jan Sedlak

Evropská unie v rámci boje proti islámskému terorismu posílí spolupráci s muslimskými zeměmi, mimo jiné s Egyptem, Tureckem či státy Perského zálivu. Po schůzce ministrů zahraničí EU to prohlásila šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová. Ta je ještě před začátkem jednání připomněla, že je nutné zlepšit i spolupráci uvnitř evropského bloku. Dnešního ministerského jednání se účastnil šéf Ligy arabských států (LAS) Nabíl Arabí, který vyslovil Bruselu podporu.

„Připravujeme s určitými zeměmi specifické projekty, které v příštích týdnech spustíme,“ prohlásila Mogheriniová. Podle ní je třeba zintenzivnit výměnu informací a další „protiteroristickou spolupráci“ se zeměmi regionu, které mají z vývoje podobné obavy jako státy EU. Jako příklad zemí, se kterými by Brusel měl posílit spolupráci, Mogheriniová jmenovala Turecko, Egypt, Jemen, Alžírsko a státy Perského zálivu.

Šéfka unijní diplomacie dodala, že v příštích dnech se navíc v Bruselu uskuteční expertní schůzka na téma financování terorismu. EU se chce zasadit o to, aby radikálním skupinám vyschly zdroje peněz.

První schůzka ministrů po útocích v Paříži

Pro ministry zahraničí EU to byla první schůzka od teroristických útoků v Paříži a od zásahu belgických bezpečnostních sil proti islamistickým buňkám z minulého týdne. Situace si vyžádala kromě jiného zpřísnění bezpečnostních opatření v samotných evropských institucích na vyšší, „žlutou“ úroveň. Příchozí do budov o tom informují tabulky u dveří, nevšimnout si ale nešlo ani vojáků se zbraněmi, kteří hlídkují v blízkosti budovy, kde se ministři scházejí.

Dnešního jednání se vedle Arabího účastnili také unijní protiteroristický „guru“ Gilles de Kerchove či eurokomisař pro vnitřní záležitosti Dimitris Avramopulos.

Eurokomisař Johannes Hahn, který má na starosti sousedskou politiku, po setkání s Arabím prohlásil, že LAS podporuje unijní tažení proti islámskému terorismu. Podle Hahna bude větší spolupráce mezi evropským blokem a islámskými zeměmi spočívat mimo jiné v lepší výměně zpravodajských informací. „To je pro úspěšný boj proti terorismu velmi důležité,“ řekl podle DPA Hahn.

Mogheriniová: Není to věc boje mezi EU, Západem a islámem

„Není to věc boje mezi EU, Západem a islámem,“ zdůraznila už ráno Mogheriniová. Připomněla, že oběťmi teroristických útoků jsou v celosvětovém měřítku nejčastěji právě muslimové. „Potřebujeme spojenectví, dialog, abychom mohli tu věc řešit společně,“ myslí si šéfka unijní diplomacie.

Ve svém vystoupení při příchodu na jednání zdůraznila také potřebu odpovědnosti a respektu k druhým, který je podle ní jednou ze základních evropských hodnot. Podotkla, že nalezení hranice mezi svobodou a respektováním ostatních je jedním ze zásadních filozofických dilemat, které je ale nyní velice aktuální i vzhledem k tomu, co se děje v některých částech světa. „Musíme se postavit terorismu, ale respektovat islám,“ prohlásila.

Po pařížských útocích začala EU intenzivně řešit například otázku lidí s evropskými pasy, kteří se po pobytu v Sýrii, kde bojují v řadách Islámského státu, vracejí často zradikalizovaní do Evropy. Podle nedávného vyjádření šéfa policejního úřadu Europol se do oblasti vydalo mezi 2500 až 5000 občanů evropských zemí.