EU viní Rusko z potravinové krize. Paramount má na krku žalobu kvůli Top Gunu

Paramount byl kvůli filmu Top Gun žalován kvůli porušení autorských práv.

Paramount byl kvůli filmu Top Gun žalován kvůli porušení autorských práv. Zdroj: E15 koláž

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

EU viní Rusko za potravinovou krizi 

Na Bezpečnostní radě OSN předseda Evropské rady Charles Michel obvinil Rusko ze způsobení potravinové krize kvůli blokádě ukrajinského exportu. „Pane velvyslanče Ruské federace, buďme upřímní, Kreml používá dodávky potravin jako neviditelnou zbraň proti rozvojovým státům,“ prohlásil Michel. „Dramatické důsledky ruské války se rozlévají po celé zeměkouli a to zvedá ceny potravin, tlačí lidi do chudoby a destabilizuje celé regiony,“ doplnil. 

Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Nebenzia v reakci na Michelova slova opustil zasedání bezpečnostní rady, jelikož předseda Evropské rady podle něj „šíří lži“. Před válkou byla Ukrajina důležitým exportérem kuchyňského oleje a obilovin, jako je kukuřice a pšenice. Rusko zase vyváží obilí a hnojiva. Důležitými odběrateli potravin z Ukrajiny a Ruska jsou africké státy. V důsledku války šly ceny některých surovin prudce nahoru, Ukrajina totiž zřejmě nebude schopná vyvážet takové množství potravin jako v minulosti. 

Paramount má na krku žalobu kvůli Top Gunu

Rodina autora, který v roce 1983 napsal článek inspirující vznik filmu Top Gun, žaluje studio Paramount kvůli porušení autorských práv. Podle žaloby, kterou dědicové podali na soudu v Los Angeles, se Paramountu nepodařilo získat práva na povídku od autora Ehuda Yonaye. „Tyto nároky jsou neodůvodněné, budeme se důrazně bránit,“ uvedlo v reakci studio. 

Podle dědiců Ehuda Yonaye Paramount na původní film Top Gun z roku 1986 zakoupil práva, pro nový díl ovšem nikoliv. Studio odmítá, že by Maverick měl původ v článku z roku 1983, a tudíž odmítá i to, že by byla porušena autorská práva. Pokračování Top Gunu s podtitulem Maverick je prozatím největším hitem v kinech po celém světě, v prvních deseti dnech od premiéry vygeneroval tržby 548 milionů dolarů. 

Z trhů a burz

Akcie zpevnily

Hlavní akciové indexy ve Spojených státech na počátku týdne vzrostly a zotavily se z některých ztrát, které utrpěly minulý týden. Investoři nakupovali velké růstové firmy jako Apple a Amazon, jehož akcie se obchodovaly první den po rozštěpení v poměru 20 ku jedné. Na devizovém trhu mírně posiloval dolar.

Dow Jonesův index během dnešního obchodování stoupl o 0,05 procenta a uzavřel 32.915,78 na bodu. Širší index S&P 500 přidal 0,31 procenta na 4121,38 bodu a index Nasdaq Composite se zvýšil o 0,40 procenta na 12.061,37 bodu.

Amazon a Apple rostly

Zisky přišly po týdnu, kdy se indexy pohybovaly oběma směry. Solidní zpráva o trhu práce v USA zmařila naděje na pauzu v agresivním plánu americké centrální banky (Fed) na zpřísňování měnové politiky. Ten má pomoci zchladit inflaci, jež je nejvýše za desítky let. Nyní investoři s napětím čekají na páteční zprávu o květnovém vývoji americké inflace.

Akcie Applu přidaly 0,5 procenta, Amazon 1,99 a Tesla 1,6 procenta. Ztrátu 1,47 procenta utrpěl Twitter poté, co Elon Musk pohrozil, že by mohl vycouvat z dohody o jeho koupi za 44 miliard dolarů (přes bilion korun).

Tweet dne

„Volba je jasnější než kdykoli předtím: Rozdělení konzervativci, kteří podporují Borise Johnsona bez plánu řešit problémy, jimž čelíte.

Nebo sjednocená labouristická strana s plánem napravit krizi životních nákladů a obnovit důvěru v politiku. Labouristé vrátí Británii na správnou cestu,“ uvedl k hlasování o důvěřu premiéra Borise Johnsona jeho hlavní soupeř předseda labouristů Keir Starmer. 

Stane se dnes

  • Premiér Petr Fiala se setká s prezidentem Emmanuelem Macronem; jednat mají mimo jiné o předsednictví v EU, které bude Česko na půl roku přebírat od Francie, či o jaderné energetice.
  • Pokračuje plenární zasedání Evropského parlamentu; poslanci mají rokovat také o návrzích z klimatického balíčku Fit for 55 nebo o společné zahraniční a bezpečnostní politice EU po ruské invazi, na jejíž dopady se budou dotazovat šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella.
  • Varšavský soud posoudí ombudsmanovo odvolání proti souhlasu úřadu na ochranu hospodářské soutěže s převzetím společnosti Polska Press státní společností PKN Orlen. Po převzetí následovalo vyhození šéfredaktorů patnácti regionálních novin. Ombudsman své odvolání opírá o ustanovení ústavy o svobodě tisku, PKN Orlen pokládá odvolání za neopodstatněné.
  • V sedmi amerických státech včetně Kalifornie se konají primárky před listopadovými volbami členů Kongresu a státních činitelů.