EU vypršela spotřební lhůta, tvrdí britský exministr financí

Britský exministr financí Nigel Lawson

Britský exministr financí Nigel Lawson Zdroj: profimedia.cz

Oponenti členství Velké Británie v Evropské unii získali prominentního podporovatele. Podle exministra financí Nigela Lawsona by totiž zemi bylo lépe mimo unii. Jeho slova vyvolal kritiku napříč politickým spektrem.

EU děla obrovskou chybu, když se pokouší federalizovat Evropu a vytvořit jakési Spojené státy evropské, napsal Lawson pro The Times. „To není nic pro nás,“ dodal. EU podle něj vypršela spotřební lhůta, stala se „byrokratickým monstrem“, od kterého by se Británie měla odtrhnout.

Lawson doufá, že vládou slibované referendum o vystoupení země z EU proběhne v roce 2017. V něm by hlasoval pro. Dosud přitom opakovaně prohlašoval, že jakákoli jednání o změně vztahu Velké Británie a EU jsou odsouzená ke krachu.

Nynější člen Sněmovny lordů byl britským ministrem financí v letech 1983 až 1989 za vlády Margaret Thatcherové. Ačkoli nyní vstoupil do debaty o členství v EU na straně odpůrců Bruselu, jako poslanec v roce 1975 hlasoval pro vstup země do Evropských společenství. Názorový obrat vysvětluje tím, že EU se zavedením eura zásadně změnila.

Lawsonův text vyvolal na britské politické scéně malou bouři. „Nigel Lawson je nesmírně chytrý muž, myslím si ale, že v případě velkých témat jako změna klimatu či toto se mýlí,“ prohlásil liberální ministr obchodu Vince Cable. Podl přessedy liberálů a vicepremiéra Nicka Clegga by odchod z EU ohrozil až tři miliony pracovních míst.

Konzervativci sice Lawsonův názor také odmítli, ve své kritice ale byli opatrnější. Premiér David Cameron prostřednictvím svého mluvčího vzkázal, že Evropa se musí změnit. To ale neznamená, že by Británie měla unii opustit. Podle starosty Londýna a podle některých žhavého kandidáta na příštího britského premiéra Borise Johnsona, aby bylo dobré, kdyby jeho země v EU zůstala, ale ne za každou cenu.