Europarlament vyzval k boji proti radikalizaci evropských občanů

Evropský parlament ve Štrasburku

Evropský parlament ve Štrasburku Zdroj: CTK/AP

Lepší kontrolou internetu, důslednou sociální činností nebo těsnější spoluprací na vnitřní a vnější bezpečnosti Evropské unie chtějí europoslanci bojovat proti radikalizaci evropských občanů. Příslušné nezávazné usnesení, které se obrací na Evropskou komisi a unijní státy, na plenárním zasedání ve Štrasburku přijal Evropský parlament.

Odhaduje se, že bojovat po boku islámských radikálních hnutí, jako je například Islámský stát (IS), se vydalo na pět tisíc Evropanů. Jedním z klíčových bodů, jak podobným případům předcházet, vidí europoslanci v dohledu nad internetem. Chtějí, aby příslušné úřady sledovaly a blokovaly podezřelé portály, které vyzývají k nenávisti. Důležité je také spuštění preventivních programů, které budou především mládež upozorňovat na rizika skrývající se na této celosvětové počítačové síti.

Europoslanci mimo jiné podporují to, aby uživatelé internetu mohli snadno nahlásit nelegální a podezřelý obsah. Významnou úlohu v předcházení radikalizaci mají podle europoslanců školy. Učitelé by měli aktivně vystupovat proti všem formám diskriminace a rasismu a žákům vštěpovat základní hodnoty či sociální a mezikulturní dovednosti.

Poslanci také doporučují státům zabavovat pasy těm občanům, kteří se chtějí připojit k teroristickým organizacím. U navrátilců pak chtějí, aby byli pod účinnou kontrolou. Nutné je také úzce spolupracovat se třetími zeměmi, a to cílovými, kam radikálové míří, i tranzitními, přes které prochází.

Za další důležité kroky v boji proti terorismu považují poslanci potírání nelegálního obchodování se zbraněmi, praní špinavých peněz a krácení daní, odkud radikálové čerpají finance.