Europol: Za drogy ročně občané EU utratí nejméně 24 miliard eur

Protidrogová razie

Protidrogová razie Zdroj: Topic Petr/Mlada fronta

Za nelegální drogy utratí Evropané ročně nejméně 24 miliard eur (asi 648 miliard korun), jedná se tak o jednu z oblastí, na které v EU organizovaný zločin významně vydělává. Vyplývá to z dnes zveřejněné zprávy o drogových trzích v Evropské unii, kterou společně připravily Europol a Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost.

„Výroba drog a obchod s nimi nadále představují jeden z největších a nejinovativnějších kriminálních trhů v Evropě. Je čím dál komplexnější a stále více provázaný s jinými formami trestné činnosti, dokonce i s terorismem, a proto figuruje jako významné ohrožení vnitřní bezpečnosti EU,“ poznamenal šéf Europolu Rob Wainwright.

Nejčastěji užívanou drogou je marihuana, která přestavuje 38 procent trhu a loni ji užilo přibližně 22 milionů dospělých v EU, jedno procento Evropanů ji užívá „skoro každodenně“. Jedná se přitom především o marihuanu „evropské“ výroby, zpráva ale upozorňuje na rostoucí dovoz drogy ze severní Afriky. Drogou s druhým nejvýznamnějším podílem na evropském trhu je heroin.

Trh se diverzifikuje

Materiál ukazuje, že stále sice přetrvávají tradiční způsoby obchodování, trh se ale diverzifikuje. Obchodní trasy jsou v menší míře než dříve definovány konkrétními komoditami, nadále jsou ale k dopravě využívány legitimní přepravní a logistické prostředky, jako „výhodný“ kanál pro velké zásilky drog pro dovoz do Evropy se ukázaly námořní kontejnery. Nové příležitosti k obchodu s drogami online nabízí vývoj v oblasti internetových trhů, kam patří takzvaný „hluboký web“, anonymizace softwaru a internetové měny.

Podle analýzy se ukazuje rostoucí vazba mezi obchodem s drogami a dalšími formami trestné činnosti, kdy organizované skupiny zapojené do trhu s drogami rozšiřují svou činnost a zapojují se tak do dalších forem trestné činnosti, včetně terorismu. Spolupracují navíc bez ohledu na etnické a zeměpisné hranice.

Trhy se v důsledku globalizace a nových technologií vyvíjejí velmi rychle, skupiny využívají příležitostí, které jim nabízí snazší přístup k informacím, internet a růst mezinárodního obchodu.

Výroba drog nebo obchod s nimi se v rámci Evropy i mimo ni koncentrují v určitých zeměpisných oblastech; některé mají dlouhou tradici, ale objevují se i nové. Česko je v dokumentu zmiňováno v souvislosti s pěstováním marihuany na „vývoz“ a především s výrobou metamfetaminu.