Europoslanci diskutovali migrační plán EU. Většinou jej chválili

Hlasování Evropského parlamentu ve Štrasburku

Hlasování Evropského parlamentu ve Štrasburku Zdroj: ctk/ap

Europoslanci ve Štrasburku bouřlivě debatovali o novém Evropském programu pro migraci, jehož návrh nedávno předložila Evropská komise. Jeho součástí je i přesídlování a přemísťování uprchlíků uvnitř Evropské unie. Část europoslanců návrh podpořila a zdůrazňovala solidaritu v rámci EU, jiní ale naopak kritizovali, že takto se mohou do Evropy dostat teroristé; dalším zase vadilo, že návrh počítá i s potápěním pašeráckých lodí, což může vést k úmrtí nevinných.

„Je potřeba uvolnit obrovský tlak na některé země. Komise chce svým návrhem ukázat, jak chce konkrétně projevit solidaritu v EU,“ uvedl na úvod místopředseda EK Frans Timmermans. Podle jeho slov nejde jen o nejvíce probírané kvóty týkající se přerozdělování uprchlíků, ale návrh má za cíl vést k dlouhodobější strategii, která vše řeší komplexním způsobem.

Timmermans zdůraznil, že se musí rovněž řešit skutečné příčiny migrace, diskutovat o tom se třetími státy. Rovněž je důležité vracet domů ty cizí státní příslušníky, kteří nemají nárok na azyl. „Podle našeho názoru není přijatelné říci „ano, zastavte umírání na moři“, ale pak už mlčet ohledně toho, co dělat s těmi, kteří byli zachráněni,“ dodal Timmermans. „Evropa poskytne pomoc těm, kdo ji potřebují, ale bude to zároveň namířeno proti těm, kteří se ji snaží zneužít,“ doplnil ho eurokomisař pro imigraci Dimitris Avramopulos.

Evropa poskytne pomoc těm, kdo ji potřebují, ale bude to zároveň namířeno proti těm, kteří se ji snaží zneužít

Některé evropské země již daly najevo, že s návrhem přerozdělování uprchlíků v EU nesouhlasí. Ozvali se například Britové, Poláci, Maďaři a s povinnými kvótami nesouhlasí ani česká vláda. „Vítám prohlášení Komise, že ti, kterým bude odmítnut azyl, budou navraceni zpět,“ uvedl německý europoslanec Manfred Weber z Evropské lidové strany (EPP). „My Komisi podpoříme, ten návrh je dobrý,“ dodal a vyslechl si hlasitý potlesk, ale i projevy nesouhlasu.

Italský europoslanec Gianni Pittella z frakce socialistů a demokratů označil migrační balíček za „bod obratu“. „Pokud by jedno slovo mělo shrnout tuto strategii, tak je to solidarita. Solidarita se členskými státy, na kterých je největší tíha migrační zátěže,“ dodal.

Podle britského poslance Timothyho Kirkhopea z frakce konzervativců a reformistů (ECR) mají evropské země povinnost navzájem si pomáhat. „To by ovšem nemělo oslabit základní principy mezinárodního práva. Nemělo by jít o nějaký vnucený postup,“ dodal s tím, že si nemyslí, že by přerozdělování uprchlíků v EU bylo vhodným nástrojem pro řešení současné krize.