Europoslanci schválili měkčí verzi tabákové směrnice. „Slimky“ přežily

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Martin Pinkas

Evropský parlament schválil pozměněný, mírnější návrh tabákové směrnice, která má snížit počet kuřáků v EU. Úplně zakázány mají být pouze cigarety s ovocnými a dalšími příchutěmi. Zbylá opatření byla zmírněna - zákaz tenkých "slim" cigaret neprošel, zákaz mentolových cigaret by měl dostat odklad, varovné obrázky zdravotních následků kouření na krabičkách zaberou menší plochu a elektronické cigarety by stále měly být k dostání v trafikách a nikoli jen v lékárnách.

O výsledné podobě směrnice musí europoslanci ještě jednat s členskými státy. Na následky kouření zemře podle Evropské komise v unii 700 tisíc lidí ročně. Loni proto navrhla změny tabákové směrnice, které mají počet těchto úmrtí snížit a omezit přitažlivost některých tabákových výrobků pro mladé lidi.

Kritici však upozorňovali, že plánovaný zákaz cigaret s ovocnými či sladkými příchutěmi nebo zákaz tenkých cigaret ohrozí tisíce pracovních míst v EU, podpoří černý trh a pro členské státy může znamenat výpadky v příjmech na daních.

„Záměrem směrnice je, že tabákové výrobky by měly vypadat a chutnat jako tabákové výrobky,“ prohlásil dnes před hlasováním eurokomisař pro zdraví a ochranu spotřebitele Tonio Borg. V ruce přitom držel růžovou lesklou cigaretovou krabičku, kterou si prý koupil přímo ve štrasburském sídle EP a která se podle něj spíš podobá krabičce parfému.

Neprošel ani přesun e-cigaret do lékáren

Europoslanci v ostře sledovaném hlasování nová pravidla na regulaci tabákových výrobků sice podpořili, narozdíl od původního návrhu komise a ještě tvrdší verzi odpovědného výboru pro životní prostředí se ale shodli na mírnějším postoji.

Vedle zmíněného odmítnutí zákazu „slimek“ také zavrhli návrhy, aby se elektronické cigarety považovaly za léčivo a prodávaly se jen v lékárnách. Kritici tvrdili, že takové opatření by mohlo poškodit trh s těmito výrobky, které někteří lidé používají při odvykání kouření. Cigarety s příchutí, jako je jahodová nebo vanilková, by však dle europoslanců měly být zakázány. Na cigarety s mentolovou příchutí se ale má vztahovat několikaleté přechodné období.

Tvrdý lobbing tabákového průmyslu
Přípravu protikuřácké legislativy provázel podle některých europoslanců tvrdý lobbing tabákových firem, ale i loňská rezignace tehdejšího eurokomisaře pro veřejné zdraví Johna Dalliho v souvislosti s údajnou korupcí. Existují názory, že tabákový průmysl nechal Dalliho odstranit v naději, že tím projednávání legislativy zdrží. Úřady v Dalliho domovské zemi proti dotyčnému nedávno pro nedostatek důkazů odmítly zahájit trestní stíhání.

Podle Vratislava Jandy z koncernu British American Tobacco je parlamentem schválená varianta proti původnímu návrhu mírnější. Přesto podobně jako ostatní zástupci tabákových firem další regulaci podnikání odmítá. „Každý člověk od Aše po Prahu ví, že kouření není zdravé a jestli to bude napsáno na 75 procentech, 30 procentech nebo 65 procentech je jedno, to nikoho neodradí,“ prohlásil Janda.

Cigarety s mentolovou příchutí mají na tuzemském trhu zhruba tříprocentní podíl, v Evropě je podíl v průměru okolo pěti procent. Mezi jednotlivými státy však podle lidí z branže panují značné rozdíly, například v Polsku představují mentolky takřka 30 procent prodaných cigaret.

Podle údajů Bruselu, Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a Světové zdravotnické organizace (WHO) se v Evropě kouří nejvíc na světě: cigaretu si zde zapaluje skoro třetina obyvatel. Ve státech EU, kde počet kuřáků v posledních letech klesal, loni kouřilo 28 procent obyvatel. Mezi mladými lidmi je 29 procent kuřáků, tvrdí britská poslankyně za evropské sociální demokraty Linda McAvanová, která má projednávání návrhu směrnice v europarlamentu na starosti.