Europoslanci shodili budoucí rozpočet

Martin Schulz

Martin Schulz Zdroj: reuters

Patnáct hodin rokování zkraje února jako by nebylo, střednědobý rozpočet Evropské unie do roku 2020 se vrací do startovního bloku. Postaral se o to ve Štrasburku Evropský parlament, jedna ze tří hlavních institucí EU a jediné volené těleso. Vymohl si 506 hlasy ze 690 novou debatu o finančním plánu v navržené výši skoro 960 miliard eur, která europoslancům nestačí.

„Usnesení upozorňuje na rostoucí problém nedostatku financí vyčleněných na platby, který znemožňuje zaplacení účtů a ohrožuje unijní programy. V loňském roce kvůli nedostatku financí došly prostředky několika důležitým unijním programům – jako Erasmus, rámcový program pro výzkum a sociální fond – na začátku roku,“ stojí v odůvodnění na webu instituce.

„Odbojníci“ rovněž volají, aby se 16miliardové nakupené závazky z minulosti pokryly během tohoto roku. „Parlament žádá politický závazek rady, že všechny nezaplacené faktury z roku 2012 budou zaplaceny v roce 2013, aby se zabránilo přelití schodku do nového víceletého rámce. EU nemůže legálně hospodařit se schodkem.“

Německý deník Die Welt připomíná, že v zásadě jde o další posílení vlivu Evropského parlamentu, který žádá přesuny mezi příděly na jednotlivé roky a vyčleněnými kapitolami. Europoslanci trvají v této souvislosti na zákonem nařízené revizi v polovině plánovacího období, která by umožnila reagovat na nové skutečnosti.

„Parlament se ukázal jako konstruktivní partner,“ reagoval předseda sboru Martin Schulz na skutečnost, že poslanci poprvé využili možnosti veta, které mu přiznává Lisabonská smlouva.

Členské státy, které jsou nyní na tahu, si to myslí jen stěží. V živé paměti mají stále vyjednávací maraton v Bruselu, na němž hrozilo vetem pro změnu Česko. To si vymohlo přihození 900 milionů eur na konečných 20,5 miliardy (asi 517 miliard korun).

Nové licitace se čekají do začátku léta, další řádný summit premiérů a prezidentů začíná dnes. Pokud nenabídnou přestavitelé členských zemí Evropské unie do ledna 2014 poslancům přijatelnější kompromis, bude platit rozpočtové provizorium čili loňské stropy navýšené o inflaci.