Euroskeptici nejsou v Bruselu vidět. Buď absentují, nebo mlčí

Předseda euroskeptické frakce EFD Nigel Farage

Předseda euroskeptické frakce EFD Nigel Farage Zdroj: CC BY-SA 2.0: Euro Realist Newsletter

Poslanci radikálních pravicových stran, usilující o zmenšení vlivu Evropské, byli v uplynulých pěti letech s odstupem nejméně aktivní frakcí v Evropském parlamentu. Vidět v Bruselu nejsou ani hvězdy euroskeptického hnutí Nigel Farage a Marine Le Penová.

Když předseda Evropské komise José Manuel Barroso jednou za čtyři týdny předstupuje před poslance Evropského parlamentu, lze se spolehnout na to, že v první řadě bude sedět šéf britské strany UKIP a zároveň předseda euroskeptické frakce Evropa demokracie a svobody (EFD) Nigel Farage. Na své stolku vždy umístí malou britskou vlaječku a využívá každé příležitosti aby oglosoval unijní politiku.

Pohled do soupisu Farageho aktivit na webu nezávislé organizace Votewatch Europe, která sleduje aktivitu jednotlivých evropských zákonodárců, ale ukazuje, že jinak je britský politik v Evropském parlamentu vzácným hostem. Farage nebyl od roku 2009 zpravodajem ani jediného návrhu, stejně tak vůbec nevyužil možnosti předložit pozměňovací návrh či zaujmout k projednávané legislativě oficiální stanovisko. Celkem se zúčastnil 43 procent hlasování, což z něj činí osmého nejčastěji absentujícího evropského zákonodárce. Během svých pravidelných „návštěv“ parlamentu ale stihl členům Evropské komise položit 109 dotazů, v plénu parlamentu dohromady promluvil 138krát.

O moc aktivnější nebyla ani Le Penová, jejíž Národní fronta sice není součástí EFD, sdílí s ní ale značnou část ideologie. Také ona nevyužila žádnou z možností, jak ovlivnit unijní legislativu, a zúčastnila se jen 67 procent hlasování.

Účast na hlasování podle jednotlivých frakcí (duben 2009 - duben 2014)Účast na hlasování podle frakcí v Evropském parlamentu (duben 2009 - duben 2014)Účast na hlasování podle frakcí v Evropském parlamentu (duben 2009 - duben 2014) | Votewatch

Sám Farage na své časté absenci nevidí nic špatného. „Svoji angažovanost neměříme podle počtu výborů, které navštěvujeme, ale podle toho, jak rychle dostaneme Velkou Británii z EU,“ reagoval na zprávu Votewatch.

O moc lépe na tom nejsou ani další poslanci EFD. Zákonodárci z UKIP se podle Votewatch podíleli jen na 61 procentech hlasování. Jejich kolegové z Hnutí pro Francii stihli jen 46,5 procenta hlasování, často chyběl i jediný poslanec Národní fronty za spasení Bulharska. Průměr celé frakce EFD pak činí 78,6 procenta, hluboko pod průměrem ostatních frakcí. Hůře si vedou už jen poslanci z nezařazených stran.

EFD má nyní v Evropském parlamentu 31 poslanců. Podle květnové předpovědi Votewatch si frakce v blížících se volbách polepší na 39 zástupců.

Profil: Dlouhá cesta Pavla Mertlíka do Bruselu