Eurozóna "grilovala" Španělsko kvůli nadměrným schodkům

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Španělsko se dnes na zasedání ministrů financí zemí eurozóny dostalo pod tlak partnerů kvůli jeho rozpočtovému schodku. Ten totiž i letos překročí původně předpokládanou mez a pod klíčovou tříprocentní hranici by se měl dostat až příští rok.

Španělsko, které je jednou z největších ekonomik eurozóny a u něhož panují obavy z možnosti rozšíření řecké dluhové nákazy, mělo letos deficit dostat pod 4,4 procenta HDP. Madrid ale už řekl, že se to nepodaří a jeho cílem v nynější době, kdy se zemi hospodářsky zrovna nedaří, bude schodek 5,8 procenta HDP.

Ani loňský deficit se nepodařilo naplnit tak, jak se čekalo. Na místo šesti procent dosáhl 8,5 procenta. Španělé nicméně stále tvrdí, že v příštím roce už jejich země dosáhne schodku nižšího, než je kýžená hranice tří procent HDP, a že tím splní i konečný termín, který na to od EU dostalo.

Ministři financí dnes nakonec rozhodli, že cíl Španělska pro letošek by měl být mírnější. Letos by měl činit 5,3 procent HDP. To znamená, že Madrid bude muset najít další úspory ve výši 0,5 procenta HDP.

„Španělská pozice je taková, že se změnily dvě věci. První: loňský rok byla odchylka ve výši 2,5 procenta u veřejných rozpočtů. A druhá: podmínky, co se ekonomického růstu týká, se výrazně změnily,“ citovala agentura Reuters už před jednáním španělského ministra hospodářství Luise de Guindose.

Problém je, že španělská ekonomika má potíže. Evropská komise očekává, že po loňském růstu o 0,7 procenta letos o procento propadne. Spíše než na problém s nedosažením letošního cíle se tak ministři zaměřovali na to, aby Madrid snížil deficit pod kýžená tři procenta v příštím roce.

Problém s Řeckem se díky dohodě o seškrtání dluhů soukromým sektorem zdá být alespoň na chvíli utlumen, avšak existují obavy, aby se potíže nepřelily do dalších zemí. Právě Španělsko je experty v tomto směru často citováno. „Očekáváme, že Španělsko dosáhne svých rozpočtových cílů v roce 2013 a že jich dosáhnout chce,“ řekl Juncker s tím, že důležitější než letošní deficit je to, aby se v příštím roce schodek dostal pod kýžená tři procenta.

V prosinci začala platit přísnější rozpočtová kritéria. Ta pro země eurozóny, které překračují deficit tří procent HDP a zároveň neplní stanovené cíle na jeho snížení pod tuto mez, počítají s možností uvalení finančních sankcí. Tato hrozba se tak nyní vznáší nad Španělskem. „Španělsko se musí snažit,“ řekla rakouská ministryně financí Maria Fekterová. Podle ní je třeba být přísný v posuzování dodržování fiskálních pravidel. Ale i ona se zaměřila více na cíl pro příští rok, než na ten pro letošek. „Budeme muset načrtnout plán se Španělskem, aby se zabránilo nadměrnému rozpočtu v roce 2013.