Evropa má podle Rehna 10 dnů k reakci na krizi. Pomoci má zpřísnění pravidel

Olli Rehn, eurokomisař pro měnové záležitosti

Olli Rehn, eurokomisař pro měnové záležitosti

Evropa začíná mluvit o možnosti rozpadu eurozóny kvůli současné dluhové krizi. Na stranu druhou zatím evropští lídři dál tvrdí, že udělají vše pro to, aby eurozóna zůstala zachována. Podle eurokomisaře pro měnové a hospodářské záležitosti Olliho Rehna vstupuje EU do kritického období deseti dnů, které má na dokončení reakce na krizi.

Rehn věří, že členské země „sedmadvacítky“ podpoří nedávné návrhy Evropské komise na výrazné zpřísnění rozpočtového dohledu v eurozóně. Současně však už panuje více méně shoda v tom, že bude třeba významným způsobem změnit současná pravidla.

Jde zejména o to vytvořit jasné podmínky pro dodržování pravidel a současně případné tresty pro „hříšníky“, kteří tak nečiní. Významný krok v tomto směru by měl přinést očekávaný summit 8. a 9. prosince.

Do tohoto scénáře zapadá i zmiňovaný návrh Evropské komise, která před několika dny položila na stůl návrh výrazného zásahu do rozpočtového dohledu v eurozóně. Chce, aby členské země nejprve zasílaly návrh rozpočtu do Bruselu a až poté ho schvalovaly v národních parlamentech.

Brusel by si tak mohl vynutit „druhé čtení“, tedy přijít s požadavky na změny, pokud by se země nedržela dohodnutých rozpočtových pravidel, jako je třeba tříprocentní výše deficitu a podobně. Schvalovací pravomoc by sice zůstala plně na úrovni členských zemí, ovšem pokud by „doporučení“ nerespektovaly, vystavily by se přinejmenším hrozbě mediální i politické „masáže“ od partnerů.

Rehn podotkl, že na úterním zasedání ministrů financí eurozóny byly tyto návrhy pozitivně přijaty. „Očekávám, že členské státy podpoří další posílení ekonomického vládnutí, abychom vytvořili opravdu stabilní unii, nebo ještě užší ekonomickou unii,“ řekl.

Van Rompuy: Jde o krizi důvěry se vším všudy

Dluhová krize v Europě je systémovou krizí a potřebuje systémové řešení, řekl dnes před velvyslanci zemí EU podle agentury Reuters unijní prezident Herman Van Rompuy. „Problém se stal systémovým. Jsme svědky krize důvěry se vším všudy,“ řekl Van Rompuy.

„Někteří z toho mohou vinit neracionalitu trhu. Avšak je to skutečností a musíme tomu čelit,“ dodal Rompuy. Eurozóna podle něj za poslední rok a půl přistoupila k řadě významných kroků, ale zatím to nebylo dostatečné.

„Dnes se dostáváme k jádru věci. Je to toto: systémová krize potřebuje systémovou odpověď. Potřebujeme výrazný krok kupředu směrem k reálné hospodářské unii srovnatelné s naší měnovou unií,“ řekl Rompuy. To odráží hlasy z Německa a Francie volající po rychlém posunu k plné fiskální unii 17členné eurozóny prostřednictvím změny unijních smluv. Takový krok ale bude podle prezidenta vyžadovat v některých zemích i určité oběti.