Evropa pomáhá v Iráku proti islamistům. Zbraně pošle i Česko

Uprchlíci z řad jezídů

Uprchlíci z řad jezídů Zdroj: CTK

Řada evropských zemí se rozhodla podpořit boj s islamisty v Iráku. Do země posílají zbraně a další materiál. Zbraně z Francie dorazí v nejbližších hodinách, na dodávku se připravuje i Česko. Tlak na poskytnutí vojenské pomoci vzrůstá také v Británii. V otázce pomoci Kurdům ale v EU chybí jednota.

V prohlášení vydaném Elysejským palácem se uvádí, že Francie se rozhodla k dodávce zbraní po dohodě s Bagdádem, „aby podpořila operační kapacity jednotek, které bojují s Islámským státem“ (IS).

„Prezident (Hollande) se rozhodl po dohodě s Bagdádem reagovat na naléhavou žádost kurdských úřadů poslat zbraně v příštích hodinách,“ stojí v komuniké. O zbraně v neděli mezinárodní společenství požádal prezident autonomního Kurdistánu Masúd Barzání.

Británie se dosud podílí na humanitární pomoci Iráčanům, kteří po tisících opouštějí své domovy. V zemi ale roste tlak i na poskytnutí vojenské pomoci a britský premiér David Cameron se měl ve čtvrtek vrátit z dovolené v Portugalsku, aby předsedal schůzce o irácké krizi. Jeho úřad dnes ale vydal zprávu, že je předseda vlády už v Británii. Cameron v minulosti s vojenskou intervencí v Iráku nepočítal.

Připojili se i Češi

Na přípravě zbrojních dodávek do Iráku pracuje také Česká republika. „Kurdská strana není dostatečně vyzbrojená k tomu, aby takové armádě čelila,“ poznamenal ministr obrany Lubomír Zaorálek v České televizi.

„ČR pracuje na přípravě dodávek vojenského materiálu pro demokratické síly bojující proti teroristům z Islámského státu na území Iráku,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení. „Tyto dodávky se mohou uskutečnit formou přímé mezivládní pomoci či standardními obchodními kontrakty,“ dodal úřad.

O vojenské pomoci se diskutuje v Evropské unii a uvažuje se o svolání mimořádné schůzky ministrů zahraničí. Šéfka diplomacie EU Chatherine Ashtonová dnes oznámila, že by se jednání mohlo konat už tento týden. Německé ministerstvo zahraniční sdělilo, že Ashtonová uvažuje o svolání ministrů na pátek. „Desítky tisíc lidí je ohroženo na životech, hrozba se týká etnických i náboženských skupin, státu a celé oblasti,“ řekl mluvčí německého ministerstva.

Kurdům se vojensky rozhodly pomoci Spojené státy, které dodávají zbraně přímo jim, nikoli přes Bagdád jako dosud, a které bombardují pozice IS.

Za pomoc v Iráku se přimluvil i papež František
Pro pomoc iráckým menšinám se dnes v dopise generálnímu tajemníkovi Pan Ki-munovi přimluvil papež František. Napsal, že „světové společenství musí na základě tragických zkušeností z 20. století a základních faktů o lidské důstojnosti udělat vše, co je v jeho moci, aby zastavilo systematické násilí proti etnickým a náboženským menšinám“ v Iráku. „Vyzývám všechny kompetentní orgány OSN, zejména ty odpovědné za bezpečnost, mír, humanitární právo a pomoc uprchlíkům, aby své úsilí sladily s patřičnými články Charty OSN,“ napsal papež.

Politická krize v Iráku nic neusnadňuje

Napětí v zemi roste nejen kvůli pokračující ofenzivě IS, ale i v souvislosti s pondělním jmenováním Hajdara Abádího premiérem. Dosavadní předseda vlády Núrí Málikí tento krok označil za neústavní, čímž prohloubil politickou krizi v zemi.

Poblíž kontrolního stanoviště nedaleko Abádího domu se v úterý večer podle místních policejních zdrojů odpálil sebevražedný atentátník. O mrtvých či raněných po útoku nebyly podle agentury Reuters žádné zprávy a premiérův úřad jej nekomentoval.