Evropa prý platí syrským přeběhlíkům

Bašár Asad, syrský prezident

Bašár Asad, syrský prezident Zdroj: ctk

Francie před časem oznámila, že syrský režim brzy opustí další vysocí představitelé. Nyní se ukazuje, kde se bere jistota Paříže – podle britského deníku The Times totiž evropské a arabské státy platí významným úředníkům za to, že opustí vládu prezidenta Bašára Asada.

Jedním z největších útěku poslední doby je dezerce premiéra Rijáda Hidžába. Nyní již bývalý šéf vlády uprchl na začátku srpna i s rodinou a dalšími státními představiteli, a to jen dva měsíce po nástupu do funkce. Asada opustil i jeho kamarád z dětství a brigádní generál Manaf Tlas, který odešel do Paříže. Podle francouzského ministra zahraničí Laurenta Fabiuse tím přeběhlíci dávají najevo své přesvědčení, že syrská vláda by měla padnout.

Nyní se ale ukazuje, že uprchlíci měli kromě odporu vůči režimu zabíjejícímu vlastní obyvatele i jinou motivaci. Evropské země se spolu s některými státy Perského zálivu dohodly na uplácení vysokých představitelů syrského režimu, kteří mají na oplátku oslabit Asadův režim. Systém byl dohodnut na květnovém setkání evropských diplomatů v hlavním městě Kataru Dauhá. Místní vláda se jednání neúčastnila, podle jednoho z diplomatů s plánem souhlasila již předem.

Velvyslanci se shodli na tom, že kvůli odmítavému postoji Ruska nemá plán zvláštního zmocněnce OSN pro Sýrii Kofiho Annana na mírové řešení krize šanci na úspěch. Přesto se ale rozhodli plán na veřejnosti nadále podporovat a alternativní řešení prosazovat neoficiální cestou.

Uplácení přestavitelů režimu britskému listu potvrdil i zástupce Syrské osvobozenecké armády. „Západní tajné služby se snaží získat představitele režimu,“ uvedl.

Útěk ze Sýrie ale není ani pro prominenty režimu bez rizika. Aby ochránili před pomstou svou rodinu a přátele, musí za hranice převést dalších 20 až 30 lidí. Organizace takového přesunu vyžaduje pomoc mnoha příznivců.

Úplatky přestavují lákadlo především pro velvyslance, ministry a generály. Přeběhlíků z nejužšího kruhu Asadových podporovatelů se to ale zřejmě netýká. Například Tlasova rodina totiž disponuje mnohamiliardovými majetky a podle Times tak byla uprchlíkovi nejspíš slíbena beztrestnost.

Kromě Tlase žijí v Paříži i strýc syrského prezidenta Rifát Asad zodpovědný za masakr ve městě Hamá v roce 1982 a Abdul Halim Khaddam považovaný za pravou ruku otce Bašára Asada. Ani jednoho z nich nezačaly dosud místní soudy stíhat.