Evropská komise se pustila do německých miliard na „zelené“ výjimky

Německá kancléřka Angela Merkelová při přeletu nad větrnou farmou

Německá kancléřka Angela Merkelová při přeletu nad větrnou farmou Zdroj: ctk

Hloubkové šetření německého systému podpory energeticky náročného průmyslu zahájila Evropská komise. Na mušce má úlevy pro průmysl od placení příspěvku na podporu obnovitelných zdrojů energie (OZE) v rámci ceny elektřiny.

Vyšetřování se týká také slevy na poplatku za OZE, kterou může získat firma odebírající alespoň polovinu elektřiny z německých obnovitelných zdrojů. Komise podezírá Německo, že zvýhodňováním průmyslu porušuje unijní pravidla o státní pomoci.

Úleva se týká firem, které odebírají ročně minimálně jednu gigawatthodinu elektřiny a náklady za proud představují 14 procent jejich přidané hodnoty. Podniky s roční spotřebou nad 1000 gigawatthodin platí například za rok na podporu obnovitelných zdrojů maximální částku půl milionu eur. To jim podle Komise dává neférovou výhodu proti ostatním firmám v Evropské unii.

Enormní dopad na český průmysl

Tato nekalá konkurence se dotýká také českých firem. „Vnímáme to jako přesun nákladů na německý přechod k obnovitelným zdrojům na země s největšími ekonomickými vazbami na Německo, tedy především na Česko. Dopad na konkurenceschopnost českého průmyslu bude, v případě, že ochrana německého průmyslu bude pokračovat, enormní,“ říká Jakub Vít, člen Energetického expertního týmu Svazu průmyslu a dopravy ČR.

V rámci hloubkového šetření mohou Německo a další státy či organizace předkládat důkazy o dopadech německé politiky na hospodářskou soutěž v Evropské unii. Výsledek se promítne i do připravované revize doporučení pro státní pomoc v otázkách ochrany životního prostředí, do níž spadají i úlevy pro průmysl.

Komise začala předběžné šetření německého systému letos na jaře, tedy po dvou letech od jeho zavedení. „Komise oficiálně sdělila, že na svém protekcionistickém systému nemusí Německo minimálně dalších osmnáct měsíců nic měnit,“ dodává Vít. Navzdory vyšetřování tak budou mít německé firmy pořád ve srovnání s konkurencí nákladovou výhodu.

Německo chce chránit svůj průmysl dál

Nová německá koalice přitom nehodlá na ochraně průmyslu nic zásadního změnit. Prioritou je pro ni udržení jeho konkurenceschopnosti. Hodlá pouze přehodnotit výjimky z neplacení podpory na OZE a firmám, kterým úlevy zůstanou, nařídit, že musí zvyšovat energetickou účinnost výroby.

„Vnímáme to jako jednoznačnou snahu Německa využít svou rozhodovací sílu v EU a prosadit si, navzdory zahájenému šetření ze strany Komise, svá jednostranná opatření k ochraně vlastní průmyslové základny na úkor ostatních,“ komentuje záměry spolkové vlády Vít.

Upozorňuje, že ve starých členských zemích EU s vysokou mírou podpory OZE platí energeticky náročný průmysl snížené poplatky nebo nízký roční paušál. V Česku, které má největší podíl průmyslu na HDP v EU nesou právě firmy největší náklady politiky OZE. Zatímco ve Francii a Německu největší spotřebitelé elektřiny zaplatí na OZE maximálně půl milionů eur, v Česku je to 16 milionů eur, spočítal český Svaz průmyslu a dopravy.