Evropská solidarita v ohrožení. Státy kritizují Scholzův obranný deštník

Pokud bude mít Německo v zimě nedostatek elektřiny, zastaví její export do zahraničí.

Pokud bude mít Německo v zimě nedostatek elektřiny, zastaví její export do zahraničí. Zdroj: Reuters

Evropské státy kritizují Německo, že v současné energetické krizi zneužívá své ekonomické síly. Německý ministr financí Christian Lindner (na snímku) to popírá.
Obranný deštník Německa kritizuje především francouzský ministr financí Bruno Le Maire.
3
Fotogalerie

Záměr spolkového kancléře Olafa Scholze půjčit si 200 miliard eur, tedy skoro pět bilionů korun, na obranný deštník neboli opatření související s ochranou německých domácností a firem před vysokými cenami energií, vyvolal v posledních dnech napříč Evropskou unií silnou vlnu nevole. Někteří politici obviňují Německo, že zneužívá své ekonomické síly a stará se jen o vlastní obyvatele. Dané téma se pravděpodobně bude probírat i na dnešní schůzce unijních ministrů financí v Lucemburku.

„Pokud neprobíhají žádné debaty, neexistuje solidarita, cílená podpora ani úcta k férovým pravidlům hospodářské soutěže, riskujeme rozpad eurozóny,“ kritizoval krok Německa francouzský ministr financí Bruno Le Maire a vyzval členské země Evropské unie, aby budovaly ekonomickou strategii společně. Jeho slova podpořila též finská ministryně Annika Saarikková. Podle ní by státy měly věnovat více pozornosti tomu, jak jejich rozhodnutí dopadají na ostatní. 

„Apeloval jsem na členské země, aby použily všechny dostupné prostředky k podpoře jejich podniků a průmyslových odvětví. Nicméně věřím, že by to mělo probíhat s vysokou transparentností, na základě konzultací a soudržnosti Evropské unie,“ přidal se i eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton. „Zatímco Německo si může dovolit půjčit 200 miliard eur na finančních trzích, některé jiné státy EU nikoliv,“ dodal.

Německý ministr financí Christian Lindner však obvinění svých kolegů odmítl a tvrdí, že zvláštní hospodářský fond na pomoc firmám a domácnostem v energetické krizi, který Berlín plánuje vytvořit, svým objemem odpovídá velikosti německé ekonomiky a spolková vláda se bude snažit většinu peněz nepoužít. 

„Německo nepředložilo žádný hospodářský plán. Nestimulujeme poptávku, neposkytujeme ekonomickou pomoc, pouze se snažíme zastavit neúnosný růst cen. Ukazujeme Putinovi, že použijeme naši ekonomickou sílu ke své vlastní ochraně,“ uvedl Lindner. 

Podle světových médií ovšem přetrvává riziko, že spory mezi evropskými státy ještě více nahlodají už tak křehkou ekonomiku Evropské unie, která reálně může tuto zimu upadnout do recese. Náznaků, že se solidarita, kterou evropský blok projevil za koronavirové pandemie, začíná v současné krizi vytrácet, se tento týden objevilo více. 

Drahé energie a plány na zastropování jejich cen:

Video placeholde
Drahé energie a zastropování cen • Videohub

Například šéf Amprionu, největšího německého provozovatele energetických sítí, Hendrik Neumann varoval, že pokud bude mít Německo v zimě nedostatek elektřiny, v případě krajní nouze pozastaví její vývoz do zahraničí. To by mělo významný dopad zejména na Francii, kde je aktuálně téměř polovina z 56 jaderných elektráren mimo provoz. Francie mezi letošním lednem a březnem nakoupila od Německa šest tisíc gigawatthodin elektřiny, zhruba pět procent své čtvrtletní energetické produkce. 

Neumann dále prohlásil, že nesdílí názor německého ministra pro hospodářství Roberta Habecka, že největší ekonomika Evropské unie nebude mít v zimě s elektřinou žádné problémy a vyzval Scholzovu vládu, aby ponechala v provozu všechny tři zbývající německé jaderné reaktory.