Evropská unie hrozí Británii zavedením cel. Desetileté řecké dluhopisy šly na dračku

Investoři ve středu projevili rekordní zájem o řecké desetileté dluhopisy. Aténám se sešly nabídky za třicet miliard eur. Na prodej přitom byly pouze bondy za 2,5 miliardy eur.

Investoři ve středu projevili rekordní zájem o řecké desetileté dluhopisy. Aténám se sešly nabídky za třicet miliard eur. Na prodej přitom byly pouze bondy za 2,5 miliardy eur. Zdroj: e15.cz

Půl roku po vystoupení Velké Británie z Evropské unie vzájemné vztahy nadále drhnou. Brusel pohrozil Londýnu uvalením cel a kvót, pokud nedodrží své závazky ohledně Severního Irska.
Tepelná elektrárna Bełchatów v Polsku ukončí svůj provoz nejpozději v roce 2036.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Britsko-evropské vztahy opět drhnou

Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič ve středu varoval britského ministra pro brexit Davida Frosta, že Evropská unie může na Velkou Británii uvalit cla a kvóty. Vztahy mezi ostrovním státem a sedmadvacítkou jsou opět vyhrocené kvůli Severnímu Irsku. To se kvůli ponechání otevřené hranice mezi Ulsterem a Irskou republikou ocitlo de facto v izolaci od zbytku Spojeného království. Britská vláda proto pozdržela zavedení některých pravidel a kontrol v Irském moři, s čímž Evropská unie hrubě nesouhlasí a považuje to za porušení brexitové dohody. Včerejší jednání Šefčoviče s Frostem evidentně žádný průlom nepřineslo. Věc se jistě bude probírat i na zítřejším summitu zemí G7 v Anglii.   

Konec největší tepelné elektrárny v Polsku

Polská vláda plánuje nejpozději do roku 2036 ukončit provoz tepelné elektrárny Bełchatów v Lodžském vojvodství. Bełchatów je největší uhelnou elektrárnou Evropy a vyrábí přibližně pětinu veškeré elektrické energie v Polsku. Je však také pokládána za nejhoršího znečišťovatele ovzduší. Od svého otevření v roce 1982 vypustila do zemské atmosféry více než miliardu tun oxidu uhličitého. Již za devět let se má produkce elektrárny snížit o osmdesát procent. Polská společnost PGE, která Bełchatów provozuje, nicméně varovala politiky, že patří k největším zaměstnavatelům v regionu a odklon od těžby uhlí je proto potřeba důkladně připravit. Zvažuje se, že Bełchatów by se mohl v příští dekádě přeměnit na jadernou či vodní elektrárnu.         

 

Z trhů a burz 

Akciové indexy skončily převážně v poklesu 

Akcie ve Spojených státech včera oslabily. Dow Jonesův benchmark odepsal 0,44 procenta. Širší S&P 500 se snížil o 0,18 procenta a Nasdaq Composite přišel o 0,09 procenta. Aktivita na trzích byla poměrně vlažná, čeká se na zveřejnění zprávy o květnovém vývoji americké inflace. Do nových nákupů se příliš nehrnuli ani investoři v západní Evropě. Nejsledovanější indexy se na směru neshodly. Panevropský STOXX Europe 600 posílil o 0,09 procenta. Francouzský CAC 40 přidal 0,19 procenta. Německý DAX ovšem o 0,38 procenta klesl a britský FTSE 100 skončil ve ztrátě 0,2 procenta.     

Rekordní zájem o řecké dluhopisy

Řecko ve středu zaznamenalo historicky nejvyšší poptávku po svých státních dluhopisech a zůstává tak jednou z nejzadluženějších zemí Evropy. Řecká vláda prodává desetileté bondy v celkové hodnotě 2,5 miliardy eur, neboli 63,5 miliardy korun. Zájemci za ně nicméně ke včerejšku nabídli dvanáctinásobek, tedy třicet miliard eur. O celou miliardu eur tak překonali rekord z letošního ledna. Úrok na desetiletém řeckém dluhopisu přitom během středy klesl o čtyři bazické body na 0,81 procenta. Podobně vysoký zájem projevili investoři už v úterý o desetileté italské bondy. Poptávka po nich přesáhla 65 miliard eur.     

Tweet dne

„Vítám rozhodnutí Evropského parlamentu ohledně přijetí digitálních očkovacích certifikátů. Je to klíčový krok k jejich zavedení od 1. července, což pomůže obnovit volný pohyb po Evropské unii nejbezpečněji, jak je to jen možné. Zároveň to dodá našim občanům jistotu a srozumitelnost při plánování jejich cest.“  

Eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidesová si pochvaluje včerejší verdikt europoslanců, kteří schválili zavedení covidových pasů, tedy jednotného dokladu, jenž umožní očkovaným jedincům v létě volně cestovat po unijních zemích.  

Stane se dnes

  • Koná se jednání ministrů životního prostředí Evropské unie. Hovořit budou o nové strategii pro dosažení ekologických cílů sedmadvacítky.
  • Očekávají se demonstrace před českým velvyslanectvím v Berlíně proti výstavbě nového jaderného reaktoru v Dukovanech.
  • Americký prezident Joe Biden se v Londýně setká s britským premiérem Borisem Johnsonem. Jedná se o první zahraniční cestu Bidena ve funkci hlavy USA.
  • V Řecku proběhne celodenní generální stávka proti kontroverzní reformě pracovního práva. Akce velmi pravděpodobně způsobí narušení tamní dopravy a některých služeb.  
  • Rada guvernérů Evropské centrální banky odpoledne oznámí výsledek zasedání k měnové politice.
  • Washington zveřejní vývoj inflace a federálního rozpočtu USA za květen.