Evropská unie musí být tvrdší na technologické giganty, přeje si trojice států

Německo, Francie a Nizozemsko si přejí, aby Evropská unie zpřísnila regulaci velkých technologických firem jako je Google, Facebook či Amazon.

Německo, Francie a Nizozemsko si přejí, aby Evropská unie zpřísnila regulaci velkých technologických firem jako je Google, Facebook či Amazon. Zdroj: e15.cz

Bašár Asad počtvrté za sebou zvítězil v prezidentských volbách v Sýrii. Většina západních zemí však syrské volby nepovažuje za demokratické.
Miliardář Jeff Bezos se naposledy sešel s akcionáři Amazonu v roli výkonného ředitele. V červenci jej na postu CEO vystřídá  Andy Jassy.
Na burze se včera dařilo akciím francouzského výrobce letadel Airbus. Cenné papíry firmy vyletěly o více než devět procent.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Přísnější dohled

Evropská unie musí být daleko tvrdší v regulaci velkých technologických společností z USA. Myslí si to Německo, Francie a Nizozemsko. Zástupci sedmadvacítky aktuálně jednají o zavedení nové legislativy, která by změnila fungování digitálních gigantů na evropském území. Směrnice by mohla platit od příštího roku. Evropská unie je už v tuto chvíli globálním lídrem v regulaci technologického sektoru. Podle Berlína, Paříže a Amsterdamu však dosavadní pravidla nestačí. Státy si chtějí posvítit především na to, jak internetoví obři Google, Facebook, Apple, Microsoft a Amazon skupují evropské start-upy a zneužívají svého dominantního postavení na trhu.   

Asad je počtvrté prezidentem Sýrie

V prezidentských volbách v Sýrii podle očekávání už počtvrté za sebou zvítězil Bašár Asad. Podle oficiálních výsledků Asad získal 95,1 procenta hlasů. Syrská opozice, OSN a řada západních států však nepovažuje volby za demokratické. Agentura Associated Press například připomněla, že v zemi zpustošené desetiletou občanskou válkou nehlasovali lidé žijící na územích ovládaných povstalci nebo Kurdy. V těchto oblastech, které se nacházejí na severozápadě a severovýchodě Sýrie, žije nejméně osm milionů lidí. Asadova vláda kontroluje zhruba dvě třetiny syrského území.   

Z trhů a burz 

Akcie uzavřely smíšeně, Airbus vyletěl o devět procent  

Burzy ve Spojených státech ve čtvrtek převážně posilovaly. Tamní investoři zjevně začínají věřit v brzké ekonomické oživení po koronakrizi. Index Dow vyrostl o 0,4 procenta a S&P 500 zpevnil o 0,1 procenta. Pouze Nasdaq Composite mírně klesl o 0,01 procenta. Evropské benchmarky se opět na směru neshodly. Nejvíce pozornosti upoutal francouzský výrobce letadel Airbus, jehož akcie zdražily o více než devět procent na 106,68 eura. Celoevropský STOXX Europe 600 se zvedl o 0,27 procenta. Francouzský CAC 40 dokonce o 0,69 procenta. Britský FTSE 100 však o 0,1 procenta oslabil. V mínusu skončil i německý DAX (−0,28 procenta).   

Bezosův poslední mítink 

Jeden z nejbohatších lidí světa Jeff Bezos se naposledy před svým odchodem z postu šéfa Amazonu sešel s akcionáři svého internetového impéria. Během mítinku především vypíchl úspěchy firmy z loňského roku a ujistil podílníky, že předává společnost do dobrých rukou. Upozornil však také, že ne všechny budoucí projekty dopadnou podle představ. Avšak „jediný způsob, jak dosáhnout nadprůměrných výsledků, je podstoupit riziko“, řekl odcházející CEO. Bezos se formálně vzdá funkce výkonného ředitele Amazonu 5. července. Jeho nástupcem se stane Andy Jassy. Bezos firmu vedl od jejího vzniku před 27 lety.   

Video dne

Francouzský prezident Emmanuel Macron ve čtvrtek navštívil africkou Rwandu. Během svého projevu uznal, že Francie má svůj díl viny na rwandské genocidě z roku 1994 a požádal tamní obyvatele o odpuštění.  

Stane se dnes

  • Ruský prezident Vladimir Putin se v Soči setká se svým běloruským protějškem Alexandrem Lukašenkem. Podle Putinova tiskového oddělení budou prezidenti hovořit o rusko-běloruských vztazích a společných projektech obou zemí.
  • Proběhne on-line schůzka ministrů financí a guvernérů centrálních bank zemí G7. Zástupci sedmi nejrozvinutějších ekonomik světa by se mohli dnes dohodnout na zavedení globální korporátní daně. 
  • Slovenské ministerstvo investic, regionálního rozvoje a informatizace představí prototyp aplikace v souvislosti se zavedením covidových pasů.
  • Evropská komise zveřejní konečnou zprávu o vývoji podnikatelské nálady v zemích Evropské unie za květen.