Evropská unie odsoudila íránský útok. Lídři zemí se bojí další eskalace

Prezident Emmanuel Macron na konferenci Česko-francouzské jaderné fórum 5. března v pražském Rudolfinu.

Prezident Emmanuel Macron na konferenci Česko-francouzské jaderné fórum 5. března v pražském Rudolfinu. Zdroj: e15 Michaela Szkanderová

Evropská unie jednoznačně odsoudila íránský útok na Izrael a označila ho za nepřijatelný. Na sociální síti to v noci uvedl šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Jedná se podle něj o bezprecedentní zostření situace a hrozbu pro bezpečnost regionu. Generální tajemník OSN António Guterres řekl, že je hluboce znepokojen reálnou hrozbou eskalace na Blízkém východě a vyzval k maximální zdrženlivosti. Berlín a Řím vyjádřily obavy z možného chaosu a eskalace konfliktu. Íránský útok odsoudili mimo jiné francouzský prezident Emmanuel Macron, japonský premiér Fumio Kišida nebo jihokorejská diplomacie. Spojené arabské emiráty a Rusko vyzvaly k hledání řešení diplomatickou cestou.

Írán v noci na dnešek podnikl na Izrael rozsáhlý dronový a raketový útok, který označil za reakci na „opakované zločiny“ židovského státu. Teherán reagoval na útok z 1. dubna na svůj konzulát v Damašku, při kterém přišlo o život několik představitelů íránských revolučních gard. Izrael se k této akci nepřihlásil, ale předpokládá se, že je za ni zodpovědný.

Izraelská armáda uvedla, že Írán za uplynulou noc proti Izraeli vyslal přes 300 dronů a raket, z nichž bylo 99 procent sestřeleno.

Předseda Evropské rady Charles Michel prohlásil, že je třeba zabránit zhoršení bezpečnostní situace. „Je třeba se vyvarovat dalšího krveprolití. Společně s partnery budeme situaci bedlivě sledovat,“ dodal.

„Jsem hluboce znepokojený kvůli velmi reálnému nebezpečí devastující eskalace v celém (blízkovýchodním - pozn. red.) regionu, Vyzývám všechny strany k maximální zdrženlivosti, aby zabránily jakémukoliv jednání, které by mohlo vést k rozsáhlé vojenské konfrontaci na více frontách na Blízkém východě,“ citovala agentura Reuters z prohlášení generálního tajemníka OSN Guterrese.

Odsouzení íránského útoku přišlo také z Londýna, kde premiér Rishi Sunak uvedl, že Británie se postaví za bezpečnost Izraele i svých regionálních partnerů.

Španělský premiér Pedro Sánchez uvedl, že je vývojem hluboce znepokojen, a jeho nizozemský kolega Mark Rutte vyzval k tomu, aby se napětí v regionu dále nezesilovalo. „Dříve dnešní den (v sobotu) Nizozemsko a další země vyslaly jasný a hlasitý signál Íránu, aby na Izrael neútočil,“ podotkl Rutte. Útok odsoudilo Dánsko, norský ministr zahraniční Espen Barth Eide íránskou akci označil za nelegální a podotkl, že jen dál zhoršuje už tak velmi napjatou situaci. Všechny strany by se podle něj měly chovat s maximální zdrženlivostí.

Německý kancléř Olaf Scholz na internetu napsal, že „íránský útok je neospravedlnitelný a vysoce nezodpovědný“ a slíbil další podporu Izraele. Šéfka německé diplomacie Annalena Baerbocková se obává, že by „se celý region mohl propadnout do chaosu“. Belgický premiér Alexander De Croo označil Írán za „známého podporovatele terorismu“ a vyzval všechny strany ke zdrženlivosti.

Macron odsoudil íránský útok, vyjádřil solidaritu izraelskému lidu a vybídl ke zdrženlivosti. Šéf francouzské diplomacie Stéphane Séjourné uvedl, že útok posouvá destabilizační aktivity Íránu na novou úroveň.

Italská premiérka Giorgia Meloniová vyjádřila „silné obavy z další možné destabilizace regionu“. Itálie právě předsedá skupině G7 a tak Meloniová na dnešní odpoledne svolala virtuální summit lídrů skupiny G7, která sdružuje hospodářsky nejvyspělejší země světa.

Premiér Donald Tusk ujistil Poláky, že situace na Blízkém východě v současné době nepředstavuje pro jejich zemi přímé ohrožení. „Svět je však na hraně. Proto musí být polský stát silný, polský lid solidární, ozbrojené síly dobře připravené a naše mezinárodní pozice stabilní,“ napsal Tusk.

Spojené arabské emiráty vyzvaly k maximální zdrženlivosti a k řešení konfliktů prostřednictvím dialogu a diplomacie, píše Reuters.

Ruské ministerstvo zahraničí vyjádřilo znepokojení nad eskalací situace na Blízkém východě a státy regionu vyzvalo k „řešení existujících problémů politickými a diplomatickými prostředky“, píše ruská tisková agentura TASS.