Evropská vize německého prezidenta: Společná televizní stanice

Německý prezident Joachim Gauck

Německý prezident Joachim Gauck Zdroj: CC-BY-SA-3.0: Raimond Spekking

Evropa se Německa nemusí bát, vzkázal ve svém televizním projevu prezident největší členské země EU Joachim Gauck. Pro posílení evropanství obyvatel unie by podle něj mělo vzniknout diskusní fórum.

Evropská unie se stala všední součástí života jejích obyvatel a mladí lidé ji vnímají jako něco zcela přirozeného, míní Gauck. „Své první kapesné dostali v eurech, učí se nejméně dva cizí jazyky a na školní výlety jezdí do Paříže, Londýna, Madridu a také do Varšavy, Prahy a Budapešti,“ řekl. Občanům ale podle něj chybí společná identita. „Co nás jako Evropany definuje, co evropanství znamená, co je stále těžké postihnout,“ připustil.

Politici by podle něj neměli podceňovat nálady, které v lidech vyvolávají ekonomické a politické potíže posledních let. „Potřebujeme další vnitřní sjednocení,“ řekl. Stala se prý řada chyb, některé země bývalého východního bloku byly do unie přijaty příliš rychle. I zavádění společné měny mohlo být provedeno lépe.

„Více Evropy neznamená jen vícejazyčnost elit, ale vícejazyčnost pro stále větší skupiny obyvatel a nakonec vícejazyčnost pro všechny,“ uvedl Gauck a zároveň vyzdvihl úlohu angličtiny jako společného komunikačního jazyka Evropanů.

„Díky společné řeči si dovedu snáze představit svůj vysněný obraz budoucí Evropy: společný diskusní prostor pro demokratické soužití,“ vylíčil německý prezident svou vizi. Platformou pro evropské fórum by se měla stát nová celoevropská televizní stanice. „Musela by vysílat více než jen pěveckou soutěž Eurosong,“ dodal. Gauck by si představoval spíše reportáže o dění v zemích EU, kamery by měly snímat i krizová jednání špiček unie.

Gauck také mírnil obavy z přílišné dominance Berlína. „V Německu více Evropy neznamená německou Evropu. Pro nás znamená více Evropy Evropské Německo,“ prohlásil. Dodal, že byl šokován tím, jak demonstranti v Řecku a dalších krizí silně zasažených zemích přirovnávali kancléřku Angelu Mertlovou a ministra financí Wolfganga Schäubleho k nacistům. „Mezi německými politiky nevidím nikoho, kdo by toužil po německém diktátu.“

David Klimeš: Bitva o Hrad zničila Gauckův úspěch