Evropu čeká bitva o audit

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: European Union, 2011

Evropská komise ukázala prstem na dalšího „viníka“ finanční krize – na auditorské firmy. A chystá se je – po ratingových agenturách, burzách, pojišťovnách a bankách – řádně zregulovat. Z dílny komisaře Michela Barniera vzešel návrh, který podnikání auditorských a účetních firem zásadně mění. jiné služby.

Kromě toho, že by kontrolované společnosti měly po určité době povinnost střídat auditora a že by na jeden účetní případ mělo dohlížet několik auditorů, navrhuje, aby firmy nabízející audit, nesměly poskytovat

„Dosavadní verze návrhu je evidentně nadsazená a navrhuje nestandardní řešení. Auditorské firmy jsou již dnes přísně regulovány, návrh je tedy projevem tendencí Evropské unie neúměrně regulovat podnikaní,“ řekl deníku E15 řídící partner KPMG Jan Žůrek. Podle něho by přijetí návrhu zhoršilo kvalitu auditních služeb a snížilo konkurenceschopnost Evropy.

Většina auditorských firem má vedle sebe účetní a daňové poradenství, některé i transakční a ekonomické poradenství. Podle současného návrhu by auditoři museli tento byznys utlumit, nebo jej odprodat. Pokud by Barnierův návrh v této podobě prošel, výrazně by se to dotklo řady firem včetně takzvané velké čtyřky, jejichž byznys na konzultační činnosti z velké části stojí.

Její zástupci tedy logicky návrh kritizují. „Pro kvalitu auditu je zásadní otázkou zajistit, aby auditor mohl pružně využít znalostí dalších expertů v oblastech, jako je pojistná matematika, oceňování, daňové právo a informační systémy,“ řekl vedoucí partner finančních služeb PricewaterhouseCoopers Petr Kříž.

„Nepodporujeme některá opatření, jako jsou například společné audity, povinné střídání auditorů, povinné vypisování výběrových řízení a úplný zákaz neauditních služeb. Žádné změny trhu nesmí být na úkor kvality auditu a neměly by mít negativní dopad na kapitálové trhy a ekonomický růst,“ uvedla v prohlášení firma Deloitte.

Auditoři doufají, že se Barrnierův návrh změní během schvalování. „Návrhy Evropské komise musí projít schválením jak v Evropském parlamentu, tak členskými státy v Radě EU, a návrhy, které se objevují, jsou v zřejmém rozporu se zářijovým stanoviskem EP. Jsem přesvědčen, že konečná podoba regulace dozná značných změn,“ řekl Petr Kříž z PwC.

Lidé z Evropské komise se odvolávali na fakt, že podobná regulace auditu existuje v USA. Podle Kříže to ale není přesné. „Přestože americká regulace je jednou z nejpřísnějších, nepožaduje oddělení auditorské a poradenské činnosti do samostatných firem, pouze zakazuje poskytovat služby, které mohou způsobit konflikt zájmů,“ dodal Kříž.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.