Exploze v Tchien-ťinu přejí konspiračním teoriím

Přístav v Tchien-ťinu

Přístav v Tchien-ťinu Zdroj: ctk/ap

Čím méně oficiálních informací, tím lépe se obvykle daří konspiračním teoriím. Sociální sítě bezprostředně po explozích v čínské přístavní metropoli Tchien-ťin před dvěma týdny zmiňovaly možnost sabotáže, nejšílenější teorii spiknutí ovšem v posledních dnech zmiňují zcela důvěryhodné zdroje – výbuchy měly být výhružným vzkazem čínského exprezidenta Ťiang Ce-mina současnému pekingskému vedení Si Ťin-pchinga, které se jej zřejmě chystá postavit před soud.

Články na čínském komunitním serveru Boxun provozovaném v americké Severní Karolíně nejprve citovaly zdroje blízké vyšetřování incidentu, že před první explozí byla v bezprostřední blízkosti skladu s hnojivy spatřena bílá dodávka, patrně naložená výbušninami. Asi 15 minut poté, co ji řidič opustil, se prý ozvaly exploze. Respektovaný list Epoch Times, jenž má blízko k pronásledovanému hnutí Fa-lun-kung, tento týden zase citoval svůj ověřený zdroj v nejvyšších patrech čínské politiky, podle něhož se v Pekingu možnost sabotáže organizované Ťiang Ce-minem probírá jako zcela reálná možnost.

„Po incidentu v Tchien-ťinu nemohl Si Ťin-pching asi dvě noci spát,“ řekl tento zdroj reportéru čínské verze listu Lin Fengovi. Ten jeho další slova interpretoval takto: „Ťiangovi lidé rádi posílají vzkazy skrze zahraniční média, a jestli za explozemi opravdu stojí, přáli by si určitě, aby jejich podíl vešel ve známost. Smysl poselství by byl asi takový – podívejte se, jaký chaos dokážeme vyvolat.“

Výbuchy měly být výhružným vzkazem čínského exprezidenta Ťiang Ce-mina současnému pekingskému vedení Si Ťin-pchinga, jež se jej chystá postavit před soud

Jen dva dny před explozemi vyšel v Lidovém deníku, hlásné troubě komunistického vedení, editorial obviňující čínského exprezidenta z vměšování se do politiky současného vedení. Podle znalců čínské politiky jde o první výstřel v kampani, jejímž cílem bude přivést Ťianga před soud a obvinit jej z korupce a možná i přípravy puče. Několik dní po explozích (15. srpna) bylo podle Epoch Times na exprezidenta a jeho nejbližšího spolupracovníka Ceng Čching-chunga uvaleno domácí vězení.

Některé zdroje také připomínají, že stíhání někdejší Ťiangovy pravé ruky – na doživotí odsouzeného člena politbyra Čou Jung-kchanga – začalo v roce 2012 obdobným způsobem.