Fabius: Pokud všichni uprchlíci přijdou do Evropy, tak Islámský stát vyhrál

Uprchlíci na maďarském nádraží

Uprchlíci na maďarském nádraží Zdroj: ctk/ap

Přijetí všech běženců, kteří ze Sýrie a Iráku prchají před radikálním hnutím Islámský stát (IS), by pro Evropu bylo chybou, neboť by znamenalo vítězství islámských radikálů, prohlásil francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius. "Je to velmi komplikované, ale pokud všichni uprchlíci přijdou do Evropy, pak IS vyhrál," řekl Fabius. "Hlavní je to, aby Blízký východ zůstal Blízkým východem, což znamená náboženskou různorodost, kde jsou křesťané, jezídi a další," dodal.

Francouzský prezident François Hollande na úvod mezinárodní konference o obětech etnického a náboženského pronásledování na Blízkém východě, které se účastní asi šest desítek zemí, řekl, že situace je z humanitárního hlediska naléhavá.

„Pokud neposkytneme další pomoc zemím, které přijímají (uprchlíky), pokud více nepodpoříme rodiny, které jsou v uprchlických táborech nebo které jsou rozmístěny v sousedních zemí, pak nebudeme mít jen tragédii, ale i exodus,“ řekl Hollande.

Francie v pondělí ohlásila, že začne s průzkumnými lety nad Sýrií. V budoucnu by se tak mohla připojit k alianci zemí, které podnikají nálety proti IS. Hollande také řekl, že Francie v nadcházejících dvou letech přijme 24.000 běženců z táborů na Blízkém východě.

UNHCR: Masovou migraci nemůže Německo vyřešit samo

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) mezitím vyzval, aby evropské země přijaly systém přerozdělování běženců, kteří míří především do Německa a Švédska. Mluvčí UNHCR Melissa Flemingová na dnešní tiskové konferenci v Ženevě řekla, že je očividné, že evropský problém nemůže vyřešit pouze Německo. Již počátkem září UNHCR řekl, že v Evropě bude nutné přerozdělit 200 tisíc syrských běženců, kteří jsou na útěku před válkou ve vlasti.

Proud běženců mířících do bohatších států Evropské unie nezpomaluje. Podle UNHCR čeká v současné době na řeckých ostrovech asi 30 tisíc uprchlíků, kteří chtějí pokračovat na severozápad EU. Jen na řeckém ostrově Lesbos, kde je situace opět vyhrocená, je 20 tisíc běženců.

UNHCR v této souvislosti opět vyzvala k vybudování přijímacích centrech na vnější hranici Evropské unie, mimo jiné v Řecku a Maďarsku.