Fed by mohl nějakou dobu pokračovat v prudkém zvyšování sazeb, říká Powell

Šéf centrální banky USA (Fed) Jerome Powell

Šéf centrální banky USA (Fed) Jerome Powell Zdroj: Profimedia.cz

Americká ekonomika bude po určitou dobu potřebovat přísnou měnovou politiku, než se podaří dostat inflaci pod kontrolu. To znamená pomalejší růst, slabší trh práce a určitou "bolest" pro domácnosti a podniky. Uvedl to ve svém projevu šéf centrální banky USA (Fed) Jerome Powell. Varoval také, že na rychle rostoucí ceny neexistuje rychlý lék.

Powell tak naznačil, že Fed pravděpodobně v nadcházejících měsících přistoupí k dalšímu výraznému zvýšení úrokových sazeb a soustředí se na zkrocení nejvyšší inflace za poslední čtyři desetiletí.

„Snížení inflace bude pravděpodobně vyžadovat delší období růstu pod trendem. Navíc velmi pravděpodobně dojde k určitému změkčení podmínek na trhu práce,“ řekl Powell na sympoziu centrálních bankéřů. Vyšší sazby, pomalejší růst a slabší trh práce podle něj sice sníží inflaci, ale zároveň přinesou určitou „bolest“ domácnostem a podnikům. „Jsou to nepříjemné náklady na snížení inflace. Neobnovení cenové stability by však znamenalo větší bolest,“ dodal.

Video placeholde
Z(a)tracená čísla 10. díl • Videohub

Lidé by podle Powella neměli očekávat, že Fed bude rychle snižovat sazby, dokud nebude problém s inflací vyřešen. Powell nenaznačil, jak vysoko by se úrokové sazby mohly zvýšit, než Fed skončí. Pouze uvedl, že se budou pohybovat tak vysoko, jak bude potřeba. Nenaznačil ani, co by Fed mohl udělat na nadcházejícím zasedání v září. Rozhodnutí podle něj bude záviset na statistických údajích, které budou do té doby zveřejněné, mimo jiné na zprávách o zaměstnanosti a inflaci. Analytici očekávají zvýšení úroků o půl nebo 0,75 procentního bodu, napsala agentura Reuters.

Americké akcie prudce oslabily, jejich hlavní indexy si tak odepsaly více než tři procenta. Powell podkopal tak naděje investorů, že Fed by mohl v brzké době upravit svůj postoj ke zpřísňování měnové politiky.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, dnes ztratil 3,03 procenta a uzavřel obchodování na 32.283,40 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 3,37 procenta na 4057,66 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se snížil o 3,94 procenta na 12.141,71 bodu.