Fico rozlítil opozici volbou prokurátora

Pavol Frešo

Pavol Frešo Zdroj: isifa

Slovenská sága kolem obsazení funkce generálního prokurátora se dočkala dalšího dějství. Vládní Smer v úterý přes protesty opozice odhlasoval za šéfa prokuratury Jaromíra Čižnára. Zůstává však otázkou, co s Jozefem Čentéšem, jehož parlament do funkce zvolil už před dvěma lety, ale prezident Ivan Gašparovič ho odmítl jmenovat.

S volbou prokurátora se trápila už minulá vláda Ivety Radičové, která kvůli ní málem padla. Po vzájemné kontrole poslanců a focení hlasovacích lístků coby důkazů tajnou volbou 17. června 2011 nakonec prošel Čentéš. Plány tehdejšího kabinetu ale překazil Gašparovič.

Od nástupu vlády Roberta Fica bylo zřejmé, že bude chtít uskutečnit novou volbu. Šéf sociální demokracie ale původně sliboval, že vyčká na vyřízení Čentéšovy stížnosti u ústavního soudu. Nakonec ale kvůli průtahům ztratil trpělivost. „Smer se rozhodl, že završí vše, co chce. Uvědomil si, že mu stačí už jen post generálního prokurátora a všechno bude pod jeho vládou,“ komentovala zvolení Čižnára Erika Jurinová, poslankyně Obyčejných lidí, kteří společně s dalšími opozičními stranami hlasování bojkotovali.

Vadí jim, že poprvé v novodobé historii země byl šéf prokuratury zvolen hlasy jediné strany. Podle nich se tak vládní partaj snaží zakrýt svoje prohřešky. „Už jen chybí, aby přijal členskou legitimaci Smeru, a vracíme se před rok 1989,“ podotkl šéf Slovenské demokratické a křesťanské unie – Demokratické strany Pavol Frešo. Zazněly i hlasy, že sociální demokraté potřebují odstavit Čentéše, aby se na Slovensku nestalo to, co v Česku.

Most-Híd tvrdí, že volbou nového prokurátora v době, kdy už je jeden zvolený, Smer ničí právní stát a demokracii. Opozice chce proto nyní požádat o vyčkání na verdikt prezidenta.

Podle slovenských médií však Gašparovič se jmenováním Čižnára zřejmě otálet nebude. Někteří odborníci na ústavní právo tvrdí, že je nyní kvůli prezidentově odmítnutí Čentéše jediným zvoleným kandidátem na prokurátora.

Pravomoci šéfa prokuratury

Generální prokurátor řídí a kontroluje činnost všech prokuratur. Rozhoduje, jak se bude při trestním řízení postupovat, a má možnost do každého zasahovat. Kvůli zastavení stíhání některých kauz byl v minulosti kritizován prokurátor Dobroslav Trnka (ve funkci 2004–2011). Generální prokurátor je těžko odvolatelný. Jeho sedmileté funkční období může být zkráceno, pokud rezignuje sám nebo ho odstaví prezident. To je možné jen v několika případech. Je-li prohlášen za nesvéprávného, ztratí občanství, stane se členem strany a podobně.