Fico: Slovensko je připravené, bez dodávek ropy vydrží až sedm měsíců

Slovenský premiér Robert Fico

Slovenský premiér Robert Fico Zdroj: ctk

Slovensko je podle premiéra Roberta Fica připraveno na případné přerušení dodávek ropy z Ruska, pokud Ukrajina uvede do praxe protiruské sankce a zastaví tranzit ropy přes své území. Fico to v pondělí řekl novinářům v reakci na zákon, který nedávno schválil ukrajinský parlament a který umožňuje omezit nebo přerušit přepravu energetických surovin přes Ukrajinu.

Slovensko nyní prakticky celou spotřebu ropy pokrývá dovozem z Ruska. Ročně dováží 5,8 milionu tun ropy prostřednictvím ropovodu Družba, který prochází Ukrajinou.

„Myslíme si, že jakékoli rozhodnutí Ukrajiny omezit dodávky ropy nebo plynu přes Ukrajinu by poškodilo naše národní zájmy. Očekáváme, že se Ukrajina bude chovat zodpovědně vůči členským státům EU, s níž podepsala asociační dohodu,“ řekl Fico po schůzce s představiteli státního přepravce ropy Transpetrol a bratislavské rafinerie Slovnaft.

Sedm měsíců

Pro případ přerušení dodávek má Slovensko podle Fica zásoby ropných produktů na sedm měsíců. Náhradní dodávky ropy by země mohla zajistit prostřednictvím ropovodu Adria, jehož trasa začíná na chorvatském pobřeží a jehož stávající přepravní kapacita na Slovensko dosahuje tři milionu tun ropy ročně. Slovnaft spolu s mateřskou společností MOL nyní pracuje na zdvojnásobení této kapacity, práce by měly být dokončeny letos na podzim.

Dovoz ropy prostřednictvím ropovodu Adria by podle Fica ale zvýšil náklady rafinerie Slovnaft o 100 milionů eur (zhruba 2,8 miliardy korun) ročně.

„Toto je typický příklad toho, že pokud by Ukrajina využila sankční systém, znamenalo by to tlak na ceny paliv. To je důsledek sankcí, o nichž mnozí hovoří, že jsou potřebné. Já říkám, že je to hloupost,“ řekl Fico, který už dříve kritizoval sankce, které na sebe vzájemně uvalily Evropská unie a Rusko v souvislosti s vojenským konfliktem na východě Ukrajiny. Dříve v tomto měsíci ukrajinský parlament zase schválil zákon, který zmocňuje ukrajinskou Radu národní bezpečnosti a obrany k zavedení sankcí vůči Rusku.

Kromě ropy dováží Slovensko z Ruska také zemní plyn. V případě přerušení dodávek ruského plynu může země získávat plyn přes Česko a Rakousko.