Fico: Uprchlické kvóty nepřijmeme, ani když nás zbytek EU přehlasuje

Ilustrační foto uprchlíků

Ilustrační foto uprchlíků Zdroj: ctk/ap

Pokud příští týden ministři vnitra zemí Evropské unie kvalifikovanou většinou přijmou rozhodnutí o povinných kvótách pro přerozdělení uprchlíků do členských zemí přes nesouhlas Slovenska, bratislavská vláda s nimi ani tak nebude souhlasit. Na půdě slovenského parlamentu to prohlásil předseda vlády Robert Fico. Podle předsedy maďarské vlády Viktora Orbána jsou zamýšlené kvóty nemoudré a nespravedlivé. Pokud by se ale na nich EU shodla kvalifikovanou většinou, Budapešť by to akceptovala.

„Každá země má suverénní právo řešit svou demografickou situaci zvaním uprchlíků, ale není možné vnucovat jiným suverénním státům, koho a za jakých podmínek musí akceptovat na svém území. Byl by to konec iluze malých států, že v EU mají svůj hlas,“ řekl Fico.

Fico poděkoval parlamentní opozici, že podporuje odmítavý postoj vlády k povinným kvótám. „Jejich zavedení bude pozvánkou pro další imigranty,“ řekl. Za zvláštní označil, že země, které dodržují schengenská pravidla, jsou kritizovány, a ty, které je porušují, nikoli.

„Není to spor mezi špatným Východem a dobrým Západem, ale spor o pravidla EU a jejich dodržování,“ prohlásil Fico. Ministři vnitra budou znovu jednat o kvótách příští týden v úterý poté, co k dohodě nebyli s to dospět tento týden.

Přečtěte si komentář Pavla Párala:

Maďarský premiér Orbán připomněl, že také jeho země je stejně jako Slovensko, Česko či Polsko proti kvótám. „Pokoušíme se najít spojence, ale středoevropské země nejsou ani dohromady dodatečně silné, aby jim zabránily,“ řekl Orbán v rozhovoru pro německý deník Die Welt.

Snaha prosadit povinné počty migrantů, jichž se jednotlivé země mají ujmout, kvalifikovanou většinou a ne jednomyslně, považuje za „trik“ ze strany Evropské komise. Maďarsko je podle něho o kvótách připraveno jednat, ale jen na dobrovolném základě a teprve tehdy, až se podaří příliv migrantů zastavit.

Hlavním sporným tématem opět bude Českem, Slovenskem a dalšími zeměmi visegrádské skupiny odmítaný návrh na krizové přerozdělení celkem 120 tisíc Syřanů, Iráčanů a Eritrejců z Řecka, Itálie a Maďarska. V ministerské radě se hlasuje kvalifikovanou většinou, je tam tedy možné přehlasovat skupinu zemí, která příslušný krok odmítá.

Glosa: Všechno, jen ne kvóty