Fico vyráží do voleb se sliby za miliardu eur

Slovenský premiér Robert Fico, v pozadí jeho český protějšek Bohuslav Sobotka

Slovenský premiér Robert Fico, v pozadí jeho český protějšek Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Slovenské strany finišují s přípravou kampaně před březnovými volbami. Vládní Smer na sobotním sjezdu představil takzvaný třetí sociální balíček za miliardu eur. Sociální demokracie, která rovněž sází na strašení Slováků teroristickou hrozbou a posilováním bezpečnosti země, je jednoznačným favoritem hlasování. Podle některých průzkumů by ale neobhájila parlamentní většinu.

Premiér Robert Fico na sjezdu své strany uvedl, že chce štědré sliby financovat lepším výběrem daní. Dodal, že nebudou mít vliv na pokles rozpočtového deficitu a plán zajistit v roce 2018 vyrovnané hospodaření státu. Opozice však tomuto prohlášení nevěří a do balíčku se tvrdě pustila. „Jsou to orgie populismu a populismus byl vždy v rozporu se zdravou ekonomikou. Důsledkem takovýchto balíčků budeme čím dál víc zaostávat a ubíráme se řeckou cestou,“ řekl například v anketě Hospodárských novin exministr financí Ivan Mikloš.

Kritici Ficovi navíc vytýkají, že před volbami v souvislosti s uprchlickou krizí záměrně zveličuje teroristickou hrozbu pro Slovensko. Smer připravuje změny legislativy v rámci nichž mají policie, prokuratura, soudy i tajné služby získat více pravomocí. Kvůli navrhovanému prodloužení lhůt pro zadržení podezřelých osob a uvalení vazby chce sáhnout i do ústavy, na čemž se musí domluvit alespoň s částí opozice. „Dělají ze Slovenska policejní stát,“ uvedl v sobotní rozhlasové debatě poslanec Svobody a Solidarity a někdejší ministr obrany Ľubomír Galko.

Sliby z Ficova sociálního balíčku
• stovky tisíc nových pracovních míst do roku 2020
• další snížení zdravotních odvodů pro nízkopříjmové zaměstnance
• pět tisíc startovacích bytů s regulovaným nájmem a dva tisíce bytů pro začínající učitele s minimálními náklady
• příspěvky na ubytování pro studenty a rekonstrukce kolejí
• zdvojnásobení vánočního příspěvku k důchodům pro nízkopříjmové penzisty
• obnova regionálních silnic
• autobusy zdarma v případě dojezdových linek k vlakům
• sto milionů eur o navýšení počtu policistů až o 2500

Podle aktuálních průzkumů by sociální demokracie dostala od 35 do 42 procent hlasů, pohybuje se tedy kolem hranice parlamentní většiny. Experti míní, že strana kampaní „Chráníme Slovensko“ může oslovit voliče, kteří by jinak zůstali doma. „Pokud by Smer operoval jen sociálními balíčky, voliče by to nemobilizovalo tak jako pocit ohrožení, který v nich vyvolává i vláda,“ podotkl nedávno pro deník Sme Martin Slosiarik z průzkumné agentury Focus. Uprchlická krize může výrazně pomoci i Slovenské národní straně, která by se podle aktuálních šetření pohodlně vrátila do parlamentu. Stává se tak kandidátem na případného vládního partnera Smeru.

Zajímavé bude sledovat, jak se v kampani povede roztříštěné opozici. Momentálně se jako její nejvýraznější subjekt ukazuje Síť, kterou po solidním výkonu v prezidentských volbách založil někdejší člen Křesťanskodemokratického hnutí Radoslav Procházka. V průzkumech se šplhá až k patnácti procentům.